Kam na výlet v Martine

Kam na výlet v Martine Margaréta Koklesová 20. 01. 2020
Obsah článku:

Martinu i celému regiónu Turiec patrí významné miesto v našej histórii. Spája sa s mnohými historickými míľnikmi i významnými osobnosti. Je preto logické, že v meste natrafíte na mnohé významné pamiatky a múzeá, napríklad Turčianska galéria, Národný cintorín, či Múzeum slovenskej dediny. Lokalitu si ale užijú aj ľudia, ktorí k histórii až tak neinklinujú. Núdza nie je o zábavné a adrenalínové aktivity, turistiku, či lyžiarske trate. Zoberte celú rodinu a poďte s nami do Martina. Do mesta, kde sa písal kus slovenskej histórie.

História a poznanie

Literárne múzeum

Slovenské národné literárne múzeum (SNLM) je ústredným literárnym múzeom a galériou knižnej grafiky na Slovensku. Odborne spracúva, zhromažďuje a chráni múzejné predmety súvisiace s dejinami národnej literatúry. Buduje súbory zbierok textového, výtvarného a audiovizuálneho charakteru. Stála expozícia je chronologicky rozdelená do deviatich častí, zaujmú vás vzácne staroslovienske texty, kódexy a ďalšie cenné rukopisy. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Turčianska galéria

Turčianska galéria sídli v priestoroch niekdajšieho Župného domu. Galéria sa špecializuje na prezentáciu umelcov pôsobiacich v Martine a regióne Turiec. Vznikla v roku 1983. Okrem expozícií sú v ponuke aj edukačné aktivity ako napríklad Galanda- tvorca i básnik, Hurá, galéria!, Deň kocúra alebo Poznaj svoju galériu! Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Turčianska galéria v priestoroch niekdajšieho Župného domu v Martine

Národný cintorín

Národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí k najvýznamnejším a najnavštevovanejším v Martine. Národný cintorín je miestom odpočinku viac ako 300 významných osobnosti kultúrneho, vedeckého a národného života ako napríklad Martin Kukučín, Janko Kráľ, Janko Jesenský, Andrej Kmeť, Jozef Cíger Hronský a mnoho ďalších.

Národný cintorín, Národná kultúrna pamiatka v Martine

Hasičské múzeum

Hasičské múzeum vzniklo z iniciatívy dobrovoľných hasičov. Nájdete ho v mestskej časti Priekopa. Pozrieť si môžete konské, ručné i motorové striekačky, pozrieť si výstroj i hasičské uniformy alebo automobily. Celou prehliadkou vás sprevádza sprievodca, ktorý vám prezradí mnohé zaujímavosti. Návštevu si môžete spestriť prechádzkou po malej ZOO, grilovaním, či na pumptrack dráhe. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Hasičské múzeum Martin - Priekopa

Múzeum slovenskej dediny

Najväčšie múzeum ľudovej architektúry v prírode nájdete v Jahodníckych hájoch pri Martine. Skanzen je zameraný na tradície pochádzajúce predovšetkým z regiónov Turiec, Liptov, Orava a Kysuce. Rozloha múzea je skoro 30 hektárov a nachádza sa tu viac ako 100 stavieb, ktorý boli vybudované na prelome 19. a 20. storočia. A nejde iba o obyčajné domčeky. Nechýbajú kaplnky, zvonice, poľnohospodárske budovy, drevený kostolík alebo krčma. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch pri Martine

Príroda a turistika

Hrad Sklabiňa

Hrad Sklabiňa (alebo Sklabinský hrad) nájdete nad obcou Sklabinský Podzámok. Jeho pôvod sa datuje už od 13. storočia, kedy bol vybudovaný ako sídlo turčianskej župy. Dnes je z hradu zrúcanina, v priestoroch sa organizujú rôzne akcie a prehliadky v doprovode sprievodcu. K hradu patrí aj múzeum, v ktorom sa môžete zoznámiť s históriou hradu. Najjednoduchšie sa sem dostanete z obce Sklabinský Podzámok – prechádza trvá cca 15 minút.

Zrúcaniny Hradu Sklabiňa nad obcou Sklabinský Podzámok

Via ferrata Martinské hole

Turistika na Martinské hole je považovaná za jednu z najstarších na Slovensku. Jej výstup je spestrený turistickým chodníkom Ferrata Horskej Záchrannej služby. Ferrata je rozdelená na dva výstupy – pre menej zdatných turistov je určený ľahší variant (B), pre šikovnejších zase náročnejší (C). Vedie krásnou prírodou a uvidíte naozaj rôznorodý terén ako skalné previsy, či rokliny. Zvládnutie náročnejšieho terénu vám umožnia rebríky, mostíky alebo stupačky. Určite si nezabudnite ferratovú výstroj, bez nej vás tam nepustia. Ak ju nevlastníte, môžete si ju požičať, prípadne si objednať aj sprievodcu. Ferrata je prístupná pre deti od 10 rokov, samozrejme v sprievode rodičov. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke. 

Šport a zábava

Letné kúpalisko Sunny

Letné kúpalisko ponúka zábavu pre všetky vekové kategórie. Pre návštevníkov sú pripravené dva bazény – plavecký, dlhý 50 metrov a detský bazén. Teplota vody sa pohybuje okolo 24°C. A keď sa vám už nebude chcieť kúpať a opaľovať, môžete si zahrať minifutbal, volejbal alebo zacvičiť v posilňovni. S deťmi zase môžete vybehnúť na detské ihrisko. Špecialitou je nočné kúpanie. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Letné kúpalisko Sunny Martin

Winter park Martinky

Lyžiarske stredisko nájdete priamo nad mestom Martin. Až do roku 2008 sa stredisko zaobišlo aj bez umelého zasnežovania. K dispozícii je 6 vlekov a jedna 6-sedačka. Trate sú prispôsobené pre všetky typy lyžiarov. Pre deti je pripravený detský vlek i lyžiarska škôlka. Snowbordistov poteší Aranburu snowboard & free style aréna, v ktorej môžu predviesť svoje freestylové umenie. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Lyžovačka v lyžiarskom stredisku Winter park Martinky

Segoland

Lanový park Segoland nájdete neďaleko Múzea slovenskej dediny. Skladá sa z troch okruhov rôznej dĺžky a náročnosti a viac ako 30-tich prekážok vo výške. Park môžu vyskúšať deti už od troch rokov. Kontakt a všetky potrebné informácie nájdete na Facebookovej stránke Segolandu.

Lanový park Segoland v Martine

Escape room Banková lúpež

Šikovné vykradnutie banky sa stalo motívom mnohých filmov alebo divadelných predstavení. A teraz sa do kože bankového zlodeja môžete dostať aj vy! V únikovej miestnosti budete hlavnými aktérmi krádeže. Precvičíte si logické myslenie, všímavosť i tímovú spoluprácu. Podarí sa vám za hodinu vykradnúť banku a ujsť? Hru je potrebné rezervovať vopred, potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Escape room Banková lúpež v Martine

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...