Kérdést küldeni

küld
Utazási iroda Sorger
+421 2 21 02 57 57
tartózkodás Szlovákiában

A Szlovák Paradicsom nemzeti park látogatási rendje

A nemzeti park és annak védett övezetének kulturális-nevelési kihasználási feltételei

 

(1) Az idelátogatók jogai és kötelességei törvény és az idevonatkozó rendelkezések alapján vannak meghatározva.
(2) A nemzeti park területe és annak védett övezetének területe a látogatók számára legfőképp a természet megismerése és annak védelmére való nevelés céljából látogatható.
(3) A nemzeti park és annak védett övezetének területén való ott tartózkodásakor köteles úgy viselkedni, hogy ne következzen be az élettelen környezet felesleges rongálása, a növények és az állatok sérülése vagy kipusztulása, vagy azok életkörnyezetének rongálása esetleg rombolása, beleértve a szeméttel vagy egyéb anyaggal való környezetszennyezést, a szurdokvölgyek megközelíthetőségét kijelölő nyilvános létesítményeket és információs táblák rongálását, valamint a nyugalom és a csend megzavarása.
(4) A nemzeti park területén az idelátogatók gyalogosan kizárólag, a beépített községek területeit leszámítva, a turisztikai és tanulmányi útvonalakon közlekedhetnek, és a számukra kizárólagosan kijelölt útvonalakon, a látogatók számára kijelölt útvonalon, mely nem tartozik a turisztikai útvonalakhoz, ha csak nincs korlátozva vagy tiltva ezeken az útvonalakon a közlekedés, és csakis a következő időtartam alatt: a napkelte után egy órával-tól, napnyugta előtt egy orával-ig. Az nyitvatartási korlátozás nem érvényes a kijelölt térségekre.
(5) A nemzeti park területén az idelátogatók kerékpárral kizárólag a beépített községek területeit leszámítva, kerékpárútvonalakon közlekedhetnek, mégpedig következő időtartam alatt: a napkelte után egy órával-tól, napnyugta előtt egy orával-ig, és az utakon, helyi útvonalakon és a nemzeti park védett övezetének területén, valamint az e célból kialakított útvonalakon, ha csak a felsorolt útvonalakon a közlekedésre vonatkozóan nincs korlátozás vagy teljes tiltás.
(6) A Nemzeti park területén a kutyák sétáltatása kizárólag szájkosárral és pórázon engedélyezett.


A Nemzeti park területén és annak védett övezetének területén levő sport- és rekreációs-tevékenységre kijelölt helyek, és azok kihasználhatóságának lehetőségiének listája

 

A.) Síelés, műlesiklás és snowbording:
A nemzeti park területén kizárólag a következő sí területeken engedélyezett a síelés:
1) Mlynky - Biele Vody
2) Dedinky
3) Dedinky - Dobšinská Maša
4) Vernár
5) Hrabušice - Zelená hora
6) Dobšinská Ľadová Jaskyňa (Dobsinai Jégbarlang), Dolka rész

 

B) Sífutás:
A nemzeti park területén a kijelölt sífutópályákon engedélyezett:
1) Mlynky - Biele Vody - Okrúhla jama - Havrania dolina - Mlynky
2) Dobšinská Ľadová Jaskyňa (Dobsinai Jégbarlang)
Ezeken a kijelölt szakaszokon a sífutók és a pályakarbantartók közlekedése napkelte után számított egy óra múlva, egészen napnyugta előtti egy óráig engedélyezett.
A nemzeti park területén a kijelölt sífutópályákon kívül a sífutás kizárólag a kijelölt turista útvonalakon engedélyezett.

 

C) Sziklamászás:
A nemzeti park területén kizárólag az erre a célra kijelölt, Tomašovský výhľad területen, napkelte után számított egy óra múlva, egészen napnyugta előtti egy óráig engedélyezett.

 

D) Jégmászás:
Jégmászás a nemzeti park területén kizárólag december 1-je és március 15-e között engedélyezett, mégpedig napkelte után számított egy óra múlva, egészen napnyugta előtti egy óráig, az erre a célra kijelölt területeken:
1) Suchá Belá - főáramlat
3) Sokolia dolina - főáramlat
4) Kláštorská roklina - főáramlat
5) Letanovský mlyn
A mászó a turistaútvonalakon kizárólag lentről felfelé haladhat, a jéghegyen engedélyezett a fentről lefelé való haladás is.

 

E) Csónakázás (motor nélküli és elektromotoros):
A nemzeti park területén kizárólag a Palcmanská Maša víztárolón engedélyezett a csónakázás, gyorshajók kivételével.
A nemzeti park területén a víztárolókon a motorcsónakos sétahajózás szigorúan tilos.

 

F) Sátorozás, táborozás és szabadtáborozás:
A nemzeti park területén kizárólag az erre a célra kijelölt kempingekben engedélyezett:
1) Podlesok,
2) Čingov - Ďurkovec,
3) Dedinky
és a községek lakott területén.

 

G) Tűzrakás zárt területeken kívül:
Az erre a célra kijelölt tábortűzhelyeken engedélyezett, ahol a tűz terjedése elleni óvintézkedések be vannak tartva, és azok közvetlen környezetében, a külön leírt rendszabályok betartása mellett.
A következő kijelölt területeken:
a) Podlesok, Čingov - Ďurkovec, Dedinky kempingek területén
b) Čingov, Košiarny briežok, Podlesok, Dedinky, Dobšinská Maša, Dobšinská Ľadová Jaskyňa h.r., Mlynky, Vernár rekreációs központok területén
c) Letanovský Mlyn, Kláštorisko, Konseif, Blajzloch, Hansjakubová, Stratenská Píla, Piesky, Novoveská Huta - Rybníky, Geravy hétvégi házak és azok településén
d) a község lakott területén.

 

H) Behajtás és várakozás motoros és fogatjárművel:

1. A nemzeti park területére és annak védett övezetére motoros és fogatjárművel való behajtás és várakozás a közutakra és helyi utakra engedélyezett, kivételt képez a Hrabušická Píla - Sokol zóna, ahol tilos a várakozás.
2. Košiarny briežok, Čingov, Podlesok, Dobšinská Ľadová Jaskyňa h.r., Dedinky, Dobšinská Maša, Mlynky és Novoveská Huta - Rybníky kijelölt területeken motoros és fogatjárművel való behajtás és várakozás engedélyezett a célforgalmi utakra is.
3. A nemzeti park területére és annak védett övezetére azon motoros járművek részére engedélyezett a behajtás és a várakozás, melyek a Szlovák Paradicsom (Slovenský raj) Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott hordozható jelzésen fel vannak tüntetve.

 

I) Parkolás:
Fenntartott és kijelölt parkolók: Čingov, Čingov - Ďurkovec, Podlesok, Hrabušická Píla - település, Dobšinská Ľadová Jaskyňa h.r., Dedinky - Priehrada szálloda, Dedinky - község, Dobšinská Maša, Mlynky - Prostredný Hámor, Mlynky - Biele Vody, Košiarny briežok.

 

J) Hanghordozók és hanglejátszó készülékek használata a lakott területeken kívül:
A nemzeti park területén és annak védett övezete területén hanghordozó és hanglejátszó készülékek használata a lakott területeken kívül a következő módon engedélyezett:


1. engedélyezett
a) Dedinky, Dobšinská Maša, Dobšinská Ľadová Jaskyňa h.r., Stratená, Vernár, Novoveská Huta, Smižany, Spišské Tomášovce, Letanovce, Hrabušice, Betlanovce, Hranovnica, Spišské Bystré, Smižanská Maša lakott területek területén
b) Vernár község futballpályáján
c) Mlynky község futballpályáján.


2. Továbbá engedélyezett a kijelölt helyeken a következő feltételek mellett
- nem lépik át az 50 dB, legmagasabb megengedett hangerőt
- kizárólag napkelte után számított egy óra múlva, egészen napnyugta előtti egy óráig lesz használva.
A kijelölt helyek a következők:
a) Čingov, Podlesok, Dobšinská Ľadová Jaskyňa, Dedinky, Dobšinská Maša, Mlynky, Košiarny briežok, Čingov, Novoveská Huta - Rybníky rekreációs központok.
b) Mlynky - Biele Vody, Dedinky, Dedinky - Dobšinská Maša, Vernár, Zelená hora, Mlynky, Spišské Bystré, Čingov - Ďurkovec sífelvonók völgyi állomásai.

 

K) Közlekedés a turistaútvonalakon kívül:
A nemzeti park területén a kijelölt rekreációs területeken és a lakott területeken a közlekedés időkorlátozás nélkül a turistaútvonalakon kívül is engedélyezett. A kijelölt területek a következők:
Košiarny briežok, Čingov, Letanovský Mlyn, Podlesok, Kláštorisko, Dobšinská Ľadová Jaskyňa h.r., Stratenská Píla, Dedinky, Dobšinská Maša, Hrabušická Píla, Mlynky - Biele Vody.

A kijelölt területek határai az idelátogatók turistaútvonalakon kívüli közlekedése.
A Hansjakubová helységben engedélyezett a közlekedés az erdei úton a III. osztályú út menti erdei lerakattól a Hansjakubová víztárolóba való befolyásnál található hídig, információs táblával jelölt helyig.

 

L) A turistaútvonalak használatának specifikus feltételei:
1. A megnyitott szurdokvölgyek, melyek a megközelíthetőséget elősegítő berendezésekkel vannak felszerelve, a közlekedés kizárólag lentről felfelé engedélyezett.
2. A nemzeti park területén a megközelíthető szurdokvölgyek áradáskor megtelhetnek, vagy egyéb természeti károk során, veszélyeztetett ökológiai rendszer bekövetkeztekor, a technikai berendezések meghibásodása esetén, esetleg a túlzott látogatottság esetén a szurdokvölgyeket ideiglenesen lezárhatják. A szurdokvölgyek ideiglenes bezárásáról a belépésnél az idelátogatókat információs táblák fogják informálni.
3. A látogatható szurdokvölgyekben a folyam befagyásakor a közlekedés engedélyezett a szurdok alján is.
4. Hornád folyó befagyása esetén a közlekedés a folyón engedélyezett. A Prielom Hornád adottságairól a Hegyi mentőszolgálat információs táblája közöl tudnivalókat a Hornád és Čingov folyó torkolatánál.

 

M) Erdei termések és növények szedése:
A nemzeti park területén erdei termések és növények szedése engedélyezett, a kijelölt területeken és a turista - illetve oktatóútvonalakon feltüntetett külön szabályozott védett fajok kivételével.

 


© 2019 CA SORGER - Feltételek - Érintkezés | Minden jog fenntartva.