Štátne sviatky a voľné dni v roku 2024

kalendar sviatky a volne dni 2024 Táňa Žifčáková 28. 12. 2023
Obsah článku:

Aj napriek plánovaniu nás v roku 2024 čaká vďaka sviatkom menej predĺžených víkendov. A to až o polovicu. Budú iba štyri. 
Zamestnanci sa môžu tešiť na 11 dní voľna cez pracovný týždeň a štyri predĺžené víkendy. 

Voľným dňom už nebude ani Deň ústavy (1. september), ktorý bol síce schválený v konsolidačnom balíčku ako sviatok, ale už nie ako deň pracovného pokoja. Pre zamestnancov a žiakov to bude znamenať, že budú musieť ísť do práce alebo školy aj v tento deň. V roku 2024 ale prvý september pripadá na nedeľu, zmena sa nás teda priamo nedotkne.

Hlavné vianočné sviatky budú počas pracovných dní:

  • Štedrý deň - 24.12.– utorok
  • Prvý sviatok vianočný - 25.12. – streda
  • Druhý sviatok vianočný - 26.12. - štvrtok

Predĺžené víkendy v roku 2024

Prvý predĺžený víkend nás čaká hneď na začiatku roka vďaka 1. januáru, ktorý bude v pondelok.

Druhý predĺžený víkend sa bude spájať už klasicky s Veľkou nocou. Tá nás tentokrát čaká na prelome marca a apríla. Začíname v piatok 29. marca Veľkým piatkom a končíme pondelkom 1. apríla – Veľkonočným pondelkom.

Tretí predĺžený víkend bude hneď na začiatku letných prázdnin. Sviatok sv. Cyrila a Metoda (5. júl) pripadne na piatok. Pôjde o ideálny čas, na ktorý si môžete naplánovať letnú dovolenku.

Štvrtý predĺžený víkend bude až v novembri. Sviatok všetkých svätých (1. november) bude tiež v piatok. Ak sa rozhodnete navštíviť cintorín v iných dňoch – a vyhnúť sa tak hustej premávke a náporu ľudí, môžete víkend využiť na jesenný pobyt.

Viac voľna za menej dní dovolenky:

V prípade, ak by ste si chceli predĺžiť víkend až o dva dni, môžete využiť sviatok, ktorý tento rok pripadol na štvrtok. V takom prípade stačí jeden deň dovolenky. Pôjde konkrétne o koniec augusta. Výročie Slovenského národného povstania sa bude oslavovať vo štvrtok 29. augusta. Voľno si teda zoberiete iba v piatok 30. augusta.

2024 bude priestupný rok

Rok 2024 bude špecifický aj tým, že bude priestupný. Znamená to, že február nebude mať 28 ale až 29 dní. Ide o cyklus, ktorý sa opakuje každé štyri roky.

Prehľad všetkých sviatkov (voľných dní) v roku 2024

DÁTUM SVIATOK DEŇ
1. január Deň vzniku Slovenskej republiky pondelok
6. január Zjavenie Pána (Traja králi) sobota
29, marec Veľký piatok piatok
1. apríl Veľkonočný pondelok pondelok
1. máj Sviatok práce streda
8. máj Deň víťazstva nad fašizmom streda
5. júl Sviatok sv. Cyrila a Metoda piatok
29. august Výročie SNP štvrtok
15. september Sedembolestná Panna Mária nedeľa
1. november Sviatok všetkych svätých piatok
17. november Deň boja za slobodu a demokraciu nedeľa
24. december Štedrý deň utorok
25. december Prvý sviatok vianočný streda
26. december Druhý sviatok vianočný štvrtok


Zoznam školských prázdnin (nielen) pre rodiny s deťmi 2024

DÁTUM PRÁZDNINY DNI
do 7. januára Vianočné prázdniny do nedele
19. február- 23. február Jarné prázdniny - Banskobystrický kraj, Žilinský kraj, Trenčiansky kraj pondelok - piatok
26. február - 1. marec Jarné prázdniny -  Košický kraj, Prešovský kraj pondelok - piatok
4. marec - 8. marec Jarné prázdniny -  Bratislavský kraj, Nitriansky kraj, Trnavský kraj pondelok - piatok
28. marec - 2. apríl Veľkonočné prázdniny štvrtok - utorok
1. júl - 1. september Letné prázdniny pondelok - nedeľa
30. október - 31. október Jesenné prázdniny streda - štvrtok
23. december 2024 - 7. január 2025 Vianočné prázdniny pondelok - utorok

Obchody počas sviatkov

Obchody u nás sú počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené. Výnimkou sú iba tri dni:

  • Štedrý deň, kedy sú obchody zvyčajne otvorené do obeda
  • Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu (28. október) - nepovažuje sa za deň pracovného pokoja
  • Po novom Deň ústavy (1. september), ktorý sa po nových nariadeniach tiež nebude považovať za deň pracovného pokoja.

Nariadenie sa netýka obchodov, v ktorých obsluhuje samotný majiteľ. Netýka sa ani čerpacích staníc, predajní v nemocniciach, predajní cestovných lístkoch alebo predajní v zariadeniach verejnej hromadnej dopravy.

Štátne sviatky a dni pracovného pokoja v Česku

U susedov sa oslavuje trinásť sviatkov a dní pracovného pokoja. Na rozdiel od nás nemajú také prísne obmedzenia týkajúce sa práce alebo zatvorených obchodov. 

DÁTUM SVIATOK
1. január Deň obnovy samostatného Českého štátu, Nový rok
29. marec Veľký piatok
1. apríl Veľkonočný pondelok
1. máj Sviatok práce
8. máj Deň oslobodenia od fašizmu
5. júl  Deň slovanských vierozvescov Cyrila a Metoda
6. júl Deň upálenia majstra Jána Husa
28. september Deň českej štátnosti
28. október Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu
17. november Deň boja za slobodu a demokraciu
24. december Štedrý deň
25. december Prvý sviatok vianočný
26. december Druhý sviatok vianočný

 



Význam a história sviatkov

1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky - nedeľa

Samostatná Slovenská republika začala svoj príbeh písať 1. januára 1993. Vtedy bola uznaná svojimi susedmi aj medzinárodným spoločenstvom. Jej vznik ide ruka v ruke so zánikom Československa, štátu, ktorý vydržal takmer 70 rokov. Rozdelenie Československa na dva samostatné štátne útvary – Českú republiku a Slovenskú republiku nesprevádzali bujaré oslavy, mnoho ľudí malo obavy z budúcnosti. Vyzdvihnúť ale treba formát, akým sa Československo (aj napriek nezhodám) dokázalo rozdeliť. Formát, ktorý sa stal vzorom pre riešenie národnostných sporov. 

6. január – Zjavenie Pána (Traja králi) - piatok

Patrí k najstarším kresťanským sviatkom, ktorý sa slávi už od 3 storočia. Ide o deň, kedy sa na oblohe objavila hviezda oznamujúca všetkým národom, že sa narodil Boží Syn. Ako k celým vianočným sviatkom, aj k Trom kráľom sa viažu rôzne obyčaje. Najznámejšími u nás sú „trojkráľové obchôdzky,“ počas ktorých obchádzajú domácnosti mladí chlapci oblečení v bielych košeliach a s korunkami na hlavách. Predvádzajú imitáciu návštevy Troch kráľov po Ježišovom narodení. V dedinskom prostredí je bežné aj koledovanie kňazov so sprievodom, pri ktorom kňaz na dvere napíše iniciály troch biblických mudrcov – G. M. B. – pokropí dom svätenou vodou a zaželá zdravie, šťastie a hojnosť. Tento sviatok je tiež považovaný za koniec vianočného obdobia.

7. apríl - Veľký piatok – veľkonočný sviatok - piatok

Piatok pred Veľkou nocou, súčasť Svätého týždňa a veľkonočného tridua. Pripomienka smrti Ježiša Krista na kríži je pre kresťanov dňom utrpenia, a preto sa v rímskokatolíckych chrámoch neslúži omša a oltáre sú bez chrámového rúcha. Veriaci sa v tento deň postia od mäsových pokrmov a najesť by sa mali do sýtosti iba raz za deň.

10. apríl - Veľkonočný pondelok – veľkonočný sviatok - pondelok

V kresťanstve je jedným z dní veľkonočnej oktávy, kedy veriaci prežívajú veľkonočnú radosť zo svojho vykúpenia. Je spojený s mnohými tradíciami a zvykmi, ktoré symbolizujú prechod z končiacej zimy do začínajúcej jari. Ide pôvodne o nekresťanské zvyky, ktoré boli ale postupom času v mnohých kultúrach teologizované a pridané do kresťanského rámca.

1. máj – Sviatok práce - pondelok

Oslavuje sa od roku 1890 na základe ustanovujúceho kongresu II. Internacionály v roku 1889 v Paríži, slúžiaci ako spomienka na všeobecný štrajk a masovú demonštráciu chicagských robotníkov za 8-hodinový pracovný čas. Po vzniku ČSR bol vyhlásený za štátny sviatok, jeho oslavy sa niesli v duchu boja za dobré postavenie pracujúcich a znižovania nezamestnanosti.

8. máj – Deň víťazstva nad fašizmom - pondelok

Sviatok na počesť ukončenia druhej svetovej vojny. Po nástupe komunizmu bol stanovený za štátny sviatok. Počas druhej svetovej vojny prišlo o život viac ako 50 miliónov ľudí. Počtom obetí, ale i svojou krutosťou išlo o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva. Väčšina ľudí má to šťastie, že vojnu a jej biedu nemusela prežiť na vlastnej koži – preto sa tento deň oslavuje ako spomienka na osloboditeľov, ktorí položili vlastný život, aby sme dnes mohli žiť v slobode.

5. júl – Sviatok sv. Cyrila a Metoda - streda

V mnohých neslovanských krajinách sa oslavuje 14. februára. U nás sa tento sviatok oslavuje 5. júla na žiadosť olomouckého arcibiskupa Bedřicha. Medzi dôvody jeho presunu patrilo nevhodné ročné i liturgické obdobie. Sviatkom si pripomíname príchod slovanských vierozvestov na naše územia, zostavenie hlaholiky a preklad biblických textov do staroslovienčiny.

29. augusta – Výročie SNP - utorok 

„Začnite s vysťahovaním,“ konšpiratívne heslo, ktoré nahlásil 29. augusta 1944 veliteľ Vojenského ústredia Slovenskej národnej rady jednotlivých posátkam zapojeným do prípravy Slovenského národného povstania, čím sa začala aktívna obrana proti okupácii územia Slovenska (v tej dobe Československa) nacistickým Nemeckom. SNP je jedna z najvýznamnejších udalostí našich dejín, jeden zo základných pilierov národnej identity.

1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky - piatok

Ústava Slovenskej republiky je najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike. Tvorí ju súhrn základných právnych noriem o spoločenskom zriadení, politickej organizácii a postavení občanov, ktorý zaväzuje všetky orgány a občanov štátu. Skladá sa z preambuly a deviatich hláv. Jej najväčšia časť vstúpila do platnosti 1. januára 1993. Od roku 2024 už nie je dňom pracovného pokoja. 

15. september – Sedembolestná Panna Mária - piatok

Panna Mária bola v roku 1966 vyhlásená pápežom Pavlom VI. za hlavnú Patrónku Slovenska, prvá zmienka o sviatku Sedembolestnej Božej Matky pochádza z roku 1412. Panna Mária zažila vo svojom živote množstvo bolesti a číslo sedem znamená v biblickom zmysle plnosť. Preto tradícia hovorí o siedmych bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila.

1. november – Sviatok všetkých svätých - streda

Katolícka cirkev slávi 1. novembra sviatok Všetkých svätých, na ktorý hneď 2. novembra nadväzuje deň Spomienky na všetkých zosnulých. Ľudovo toto obdobie nazývame Dušičky. Veriaci si pripomínajú svätých, ktorí viedli pravý kresťanský život, žili a zomreli vo viere v Ježiša Krista. Všetci tiež spomíname na svoju rodinu a blízkych, ktorí s nami už nie sú.

17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu - piatok

Pripomenutie udalostí, keď bolo v Prahe popravených deväť študentov (po proti-nacistickej demonštrácii) a tisíce ďalších boli poslané do koncentračného tábora Sachsenhauseun. Označovaný aj za Medzinárodný deň študentov. Naše dejiny k tomuto dátumu priradili aj ďalšiu dôležitú udalosť - Začiatok Nežnej revolúcie, v ktorej významnú úlohu zohrali opäť študenti vysokých škôl.

24. december – Štedrý deň - nedeľa

Posledný deň príprav vianočných sviatkov. Štedrý deň bol aj začiatkom sviatkov zimného slnovratu. Spájame s ním množstvo predkresťanských i kresťanských tradícií. Boli zamerané najmä na pozitívne ovplyvnenie nasledujúceho obdobia.

25. december – Prvý sviatok vianočný - pondelok

Druhý najdôležitejší sviatok v rímskokatolíckej cirkvi. Označovaný aj ako Sviatok Narodenia Pána. Veriaci svoju oslavu sústreďujú najmä na čas medzi 24. a 25. decembrom – polnoc, kedy odchádzajú na omšu (známa polnočná omša). V tento deň sa tiež konávali obchôdzky a vinšovali sa koledy.

26. december – Druhý sviatok vianočný - utorok

Tento sviatok je zasvätený sv. Štefanovi, prvému kresťanskému mučeníkovi. Kvôli svojej vernosti Ježišovmu učeniu bol ukameňovaný. Svätý Štefan bol prvým kresťanom, ktorý bol zabitý za šírenie svojho náboženstva. Na našom území sa v tomto období konajú vinšovačky, koledy, navštevujú sa príbuzní. V tento deň sa tiež konáva tzv. Štefanská zábava, prvá po skončení adventu.

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...