Kam na výlet v Prešove

Kam na výlet v Prešove Margaréta Koklesová 23. 11. 2019
Obsah článku:

Prešov je metropolou Šariša, ktorú si dnes takmer každý spája s množstvom kvalitných hudobníkov. Pochádzajú odtiaľto IMT Smile, Peter Nagy, Peter Lipa a mnoho mnoho ďalších. Prešov však nie je jedinečný iba vďaka hudobnému talentu obyvateľov. Nájdete tu hneď niekoľko pozoruhodných i historických miest, ktoré by ste určite mali vidieť. Tak poďme na to.

HRADY, ZÁMKY, MÚZEÁ

Šarišský hrad

Na vyvýšenine sopečného pôvodu sa rozkladajú riuny jedného z najväčších hradov na Slovensku. Šarišský hrad bol stredovekým mocenským centrom Šariša. Výstavba začala už v 13. storočí, v roku 1660 vybuchol na hrade sklad pušného prachu a celý hrad poškodil. O 17 rokov hrad vyhorel a už viac obnovený nebol. Dnes je vyhľadávaným cieľom príjemných prechádzok. Z Veľkého Šariša a zo Šarišských Michalian sem vedie značená pohodlná trasa dlhá cca 2 km. Môžete ju prejsť aj na bicykloch. Cesta je zároveň náučným chodníkom, ktorý lemujú infopanely venované faune, flóre i histórii hradu. Hore na vás čaká nádherný výhľad.

Zrúcanina Šarišského hradu ad mestečkom Veľký Šariš cca 5 km od mesta Prešov

Kapušiansky hrad

Kapušiansky hrad bol postavený v 13. storočí. Jeho úlohou bola najmä ochrana dôležitej kráľovskej cesty z Prešova do Bardejova. Neodmysliteľne sa s ním spája rod kapušianskych hradných pánov - Kapyovcov. Výstup začína v obci Kapušany, pri železničkej stanici sa napojíte na zelenú, rejdete cez rieku Sekčov až na koniec obce. Pri posledných domoch začína krátky a strmý výstup na hrad. Odmenou vám ale budú pekné výhľady najmä na Slanské vrchy. Kapušiansky hradný vrch je vyhlásený za prírodnú rezerváciu. Vďaka rekonštrukcii je aktuálne k dispozícii i vybudovaná vyhliadková veža - určite si pohľad do diaľav užite práve z nej.

Zrúcanina Kapušianského hradu nad obcou Kapušany

Prešovská kalvária

Kalvária v Prešove bola v minulosti považovaná za druhú najkrajšiu v celom Uhorsku (prvenstvo mala banskoštiavnická). Komplex barokových kaplniek a kostola sa nachádza na západnom okraji Prešova. Je tvorený barokovým kostolom a 14-timi kaplnkami krížovej cesty. Ku komplexu patria i katakomby a cintorín. Kalvária je ideálnym miestom na výlet alebo prechádzku ak aj pre vás nemá náboženský význam. Kochať sa môžete nádhernými maľbami, barokovou architektúrou i nádherným výhľadom na Prešov. Často sa využíva na duchovné slávnosti alebo sväté omše.

Prešovská kalvária, komplex barokových kaplniek a kostola na pahorku na západnom okraji Prešova

Synagóga v Prešove

Ortodoxná synagóga bola postavená koncom 19. storočia v neorománsko-maurskom štýle. Nájdete ju na Okružnej ulici. Nedajte sa odradiť pomerne strohou vonkajšou fasádou. Synagóga v sebe ukrýva ozajstné architektonické poklady. Bohato zdobený a plne zachovaný interiér je nádherným a zachovaným židovským kultúrnym dedičstvom. V súčasnosti sa stále využíva ako modlitebna, zároveň je i múzeom. Svoje miesto tu má stála expozícia Múzea židovskej kultúry.

Interiér Synagógy v Prešove

Prešovský Solivar

Patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je súborom unikátnych historických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky. Pochádza zo 17. storočia. V areáli si môžete pozrieť i šachtu Leopold, hutu, varňu, kováčske dieľne alebo i banícku klopačku - jednu z posledných na Slovensku. V roku 2011 sprístupnilo Slovenské technické múzeum expozíciu s názvom Dejiny ťažby a výroby soli v Solivare. Cenník a otváracie hodiny nájdete na tejto stránke.

Prešovský Solivar, unikátne historické objekty na čerpanie a varenie soli zo soľanky

Caraffova väznica - Galéria PKO

Pôvod tejto budovy siaha až na začiatok 16. storočia, do neskorej gotiky. Je jedna z mála, ktorá sa v Prešove z tohto obdobia zachovala. Určite ju pri prechádzke historickými uličkami neprehliadnete. Dnes sa radí medzi národnú kultúrnu pamiatku. Svoje pomenovanie dostala podľa Antonia Caraffa, ktorý nespravodlivo popravil 24 ľudí a počas svojho života stihol vo väznici postaviť aj mučiareň. Dnes v tejto budove nájdete mestskú galériu. Okrem výstav sa tu konajú aj semináre, prednášky, krsty kníh alebo komorné koncerty.

Caraffova väznica - Galéria PKO v Prešove

PRECHÁDZKY A TURISTIKA

Lačnovský kaňon

Táto lokalita vám bude v mnohom pripomínať Slovenský raj. Má síce iba 2 kilometre, no na každom kúsku sa budete kochať okúzľujúcimi scenériami. Nájdete tu vodopády i do výšin sa týčiace skalné útvary. Tým najznámejším je Kamenná baba. Podľa povesti ide o zlú macochu, ktorá chcela zhodiť svoje nevlastné dieťa zo skaly, no skôr ako tak urobila, skamenela. Kaňon je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Kamenná baba. Trasa nie je veľmi dlhá, zaberie vám cca 40 minút. Určité úseky sa zdolávajú rebríkmi, pomocnými reťazami alebo po kovových schodoch. Aj napriek tomu je však lokalita vhodná aj pre rodiny s deťmi. Dostanete sa sem po značenom turistickom chodníku z obce Lipovce po červenej.

Jeden z vodopádov Lačnovského kaňóna v pohorí Branisko, medzi obcou Lipovce a osadou Lačnov

Šimonka - najvyšší bod Slanských vrchov

Slanské vrchy sú najrozsiahlejším sopečným pohorín na východnom Slovensku. A ich najvyšším vrchom je Šimonka (1092 m.n.m.). Na jeho vrchole sa nachádza malá nezalesnená plocha s vyčnievajúcou skalkou, z ktorej sú krásne výhľady do okolia. Ak sa vám pošťastí, uvidíte až na Vysoké Tatry alebo Kráľovu hoľu. Turistický chodník vedie i trasou, na ktorej sa rozprestiera prírodná rezervácia Šimonka. Typické sú pre ne staré pralesovité porasty a výskyt vzácnej oplietavej liany plamienka alpínskeho. Výstup nie je náročný, zvládnu ho i deti alebo rekreační turisti. Dobrým štartom je obec Zlatá Baňa - po červenej.

Šimonka, najvyšší vrch Slanského pohoria na východe Slovenska

Náučný chodník Kvašná voda

Náučný chodník vedie prímestskou časťou Prešova - lesoparkom Cemjata. Na ceste je 9 zastávok s informačnými panelmi, ktoré informujú o faune, flóre alebo o minulosti Kvašnej vody. Po ceste sú i lavičky, studničky alebo ohniská. Trasu viete nastaviť podľa kondície detí alebo spríjemniť opekačkou. Začína sa v lesníckom arboréte Ortáše. Z náučného chodníka sa môžete napojiť na modrú, zelenú a žltú turistickú značku.

Jedna zo zastávok Náučného chodníka, ktorý vedie prímestskou časťou Prešova - lesoparkom Cemjata

BANE A JASKYNE

Slovenské opálové bane

Opálové bane nájdete pri obci Červenica. Až do objavenia ložísk opálu v Austrálii a Mexiku (19. storočie) boli jedinou ťažnou lokalitou na svete. Slovenský opál obľubovali napríklad aj členovia rodiny Napoleóna. Najslávnejší opál Oheň trójsky nosila cisárovná Jozefína. V povojnovom období bane zavreli, ožívať začínajú až v dnešnej dobe, kedy sú sprístupnené turistom. Hlavné banské chodby majú dĺžku viac ako 30 km. Otvorené sú celoročne, pripravte sa ale na teplotu 4 - 6°C. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

V Opálových baniach pri obci Červenica

Jaskyňa Zlá diera

Jediná známa a verejnosti prístupná jaskyňa v prešovskom okrese. Nachádza sa uprostred smrekového lesa medzi Lačnovom a Lipovcami. Nenáročná trasa je vhodná pre všetky vekové kategórie. Trasu absolvujete s prilbou na hlave a tradičnou jaskyniarskou karbidovou lampou v ruke. Nechýba naozaj pútavý výklad. A pozor, jaskyňa nie je osvetlená. V tajuplnom podzemí svoj domov našlo až 12 druhov netopierov. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

KÚPANIE A AQUAPARKY

Plaza Beach Resort

Jedinečné a exotické miesto v Prešove, kde sa budete cítiť ako na naozajstnej dovolenke pri mori. Otvorené je počas letných mesiacov. Od bežného kúpaliska sa odlišuje najmä architektúrou. Nechýbajú palmy ani lehátka. Deti si môžu užívať bazén so skalným hradom a šmýkačkami, dospeláci si okrem relaxu môžu užiť tenis alebo stolný futbal. Nechýba kvalitné občerstvenie. Súčasťou komplexu je i veľké exteriérové ihrisko Detský raj. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Detský raj v Plaza Beach Resorte v prešove

ZÁBAVA A ADRENALÍN (NIELEN) PRE DETI

Lockdown Escape Room Prešov

Escape Room v Prešov predstavuje skvelú zábavu pre všetkých. Táto úniková hra ponúka 70 min. dobrej zábavy, adrenalínu a pocit napätia. Vyžaduje si plnú sústredenosť pri riešení logických hádaniek a hľadaní skrytých nápovedí, ktoré v konečnom dôsledku vedú k jedinému cieľu a tým cieľom je, dostať sa von z miestnosti v časovom limite. Hra je vhodná pre 3 až 8 ľudí a je určená pre partie priateľov, teambuildingy, narodeninové oslavy, rozlúčky so slobodou, pre rodiny s deťmi, pričom deti do 12 rokov v doprovode dvoch dospelých osôb, majú vstup zadarmo. Viac na domovskej stránke.

Fundiland

Detské ihsrisko s kaviarňou sa rozprestiera na ploche viac ako 700 metrov štvorcových. Je ako stvorené pre deti od 0 do 15 rokov. Pre deti do 3 rokov je pripravená oddelená zóna na hranie, nechýba ani prebaľovací pult. Pre ostatných je k dispozícii multifunkčné dvojposchodové ihrisko s prekážkami, 4 druhy šmýkačiek, trampolíny, lezecká stena, či aréna pre šliapacie autíčka. Priestor je ideálny aj pre detské narodeninové oslavy. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Fundiland, najväčšie detské ihsrisko s kaviarňou v Prešove

Lanové centrum

Komplex lanových prekážok ponúka niekoľko trás v rôznej výške - podľa vekových kategórií. Pre deti od troch rokov je k dispozícii LANÁČIK, zabezpečená lanová dráha nízko nad zemou. Tu sa detičky môžu pohybovať bez dozoru. Väčšie deti môžu prekonávať komplex nízkych lanových prekážok. Pre dospelých a deti od 12 rokov je už pripravená trasa vo výške 8 - 10 metrov nad zemou. Súčasťou komplexu je i lezecká stena aj lezecké centrum Bouldovka, kde môžete liezť pod dohľadom inštruktora - aj v zime. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...