Kam na výlet v Bojniciach

Kam na výlet v Bojniciach Margaréta Koklesová 09. 09. 2019
Obsah článku:

Najkrajší slovenský zámok, najstaršia ZOO a jedny z najlepších termálnych kúpeľov. Mesto Bojnice v okrese Prievidza (región Hornej Nitry) ponúka širokú škálu turistických atrakcií, ktoré zaujmú cestovateľov všetkých vekových skupín. Možno si ešte spomeniete, že Bojnický zámok využili filmári pri natáčaní obľúbeného seriálu o princeznej Fantagíro. A hoci toto mesto preslávil najmä ikonický zámok, majú kúpele, ktoré sú (predpokladá sa) rovnako staré. O ZOO, ktorá rozžiari každé detské očká nehovoriac. V poslednej dobe je veľkým lákadlom i vyhliadková veža. V Bojniciach nájdete množstvo zaujímavých miest, ktoré stihnete navštíviť aj počas predĺženého víkendu. Tak sa poďte inšpirovať.

 

>>> Pobyty v Kúpeľoch Bojnice <<<

Pre deti

ZOO Bojnice

Nezabudniteľný zážitok (nielen) pre rodiny s deťmi. Bojnická ZOO je najstaršia a najnavštevovanejšia zoologická záhrada na Slovensku. Nachádza sa iba kúsok od zámku. Otvorená bola v roku 1955. Dnes sa rozkladá na ploche 42 hektárov a nájdete tu skoro 440 druhov zvierat. Najzaujímavejšie sú určite opice, slony, či obyvatelia terária. Vďaka špeciálnym programom si môžete vyskúšať, aké je to byť v koži ošetrovateľa, záhradníka alebo kuchára v ZOO. Užiť si môžete i komentovanú prehliadku, počas ktorej sa dozviete množstvo tajomstiev zo života zvierat i u chodu tak veľkej ZOO. Zoologická záhrada je otvorená celoročné. Kompletné informácie i cenník nájdete na stránke ZOO.

ZOO Bojnice

Múzeum praveku v Prepoštskej jaskyni

Bojnice sa považujú za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku. Jaskynu, pri ktorej sa múzeum nachádza, objavil v roku 1926 prepošt Karol Anton Medvecký. Našli sa kosti mamuta, nosorožca, prakoňa i jaskynného leva. Nechýba ani množstvo kamenných nástrojov alebo pozostatkov ohnísk. Ide o náučnú expozíciu v prírode. Vy i deti sa môžete oboznámiť s dobou, v ktorej pračlovek žil, pochopíte, akým spôsobom zhotovoval nástroje alebo lovil zvieratá. Špecialitou je nočná návšteva múzea s fakľami i bosá prehliadka po stopách neandertálcov. Múzeum má stránku plnú nadupaných tipov, prečítajte si.

Dino park

Nachádza sa v tesnej blízkosti ZOO a Bojnického zámku. Pre deti sú pripravené obrie sochy dinosaurov (mnohé z nich sa hýbu a vydávajú zvuky), detský kútik, trstinové domčeky na stromoch a mnoho iných atrakcií. Počas prechádzok sa dozviete množstvo zaujímavých informácií o živote dinosaurov. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Dino park v Bojniciach

 

Bojnický dvor a sokoliari Aquila z Bojníc

Bojnický dvor je areál, kde sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a typické slovenské jedlá, kde sa môžete nielen dobre najesť, ale aj nakúpiť suveníry od remeselníkov v chalúpkach ľudových remesiel.

Hneď vedľa nájdete prírodný amfiteáter, v ktorom sa pravidelne uskutočňuje jedinečná šou sokoliarov Aquila. Súčasťou vystúpenia niekedy býva ohňová šou alebo možnosť streľby zo stredovekých zbraní. Majestátne dravce si môžete prezrieť celkom zblízka. Deti sa s nimi môžu odfotiť alebo ich i pohladkať. Započúvať sa môžete i do pútavých historických rozprávok alebo sa môžete naučiť pesničku o strašidlách. Vystúpenia, termíny i skladbu programov si vždy radšej skontrolujte na tejto webovej stránke.

Návšteva oboch atrakcií vás prenesie do dávnych čias remeselníkov, sokoliarov, kráľov a princezien.

Mysterium - Escape room

Dokážete rozlúštiť indície a nájsť správne kľúče? Máte na to iba hodinu! Mysterium je logická zábavná hra, vhodná pre ľudí rôzneho veku. Ideálna pre 3 - 6 účastníkov, odporúča sa pre deti od 12 rokov. Jej podstatou je miestnosť plná hádaniek, ktoré postupne riešite a objavujete kľúče k tajným skrinkám. Ak preukážete dostatok odvahy a logického myslenia, podarí sa vám otvoriť dvere v časovom limite a hru tak úspešne zdolať. Vybrať si môžete z dvoch odlišných verzií hry - Alchymista alebo Rád modrej ruže. Hry na seba navzájom nadväzujú. Termín si musíte vopred rezervovať.

 

Prechádzky, šport a vyhliadky

Výhliadková veža

Jedna z najnovších bojnických atrakcií. Vyhliadková veža je vysoká 30 metrov. Pozostáva z oceľovej konštrukcie, kľukatej drevenej lávky (dostupná aj pre kočíky) a končí sa dobrodružným tobogánom. Z veže je nádherný výhľad na Bojnice, Prievidzu i širšie okolie. Dostanete sa k nej od parkoviska po lesnom chodníku (cca 5 minút). Priamo z mesta vám cesta pešo potrvá cca 40 minút. Veža sa nachádza v zalesnenej časti, západne od Bojnického zámku. Vstup na vežu je spoplatnený, všetky dôležité info i cenník nájdete na FB stránke.

Náučný chodník Bojnice - Hradište

Nenáročná, no zároveň náučná prechádza vedie z bojnickej mestskej časti Dubnice k neďalekému vrchu Hradište. V minulosti tu stálo opevnené hradisko. Náučný chodník je dlhý 3,6 km, nachádza sa na ňom sedem informačných panelov. Pohodovým krokom celú cestu zvládnete za cca dve hodinky. Cestu začnete pri potravinách v Dubnici, prejdete popri Kostole Sedembolestnej Panny Márie, Bojnických travertínoch, od Dubnického prameňa k Vápennému a dostanete sa na stúpanie cez sedlo Bohatka, ktoré vás dovedie až na vrchol Hradišta.

Náučný chodník v Bojniciach vedie z bojnickej mestskej časti Dubnice k neďalekému vrchu Hradište

Lipa kráľa Mateja

V parku, ktorý patrí k Bojnickému zámku, nájdete jeden z najstarších stromov na Slovensku. Matejova lipa má viac ako 700 rokov a podľa historickej tradície ju zasadil sám Matúš Čák Trenčiansky v roku 1301. Pod jej košatou korunou usporadúval snemy kráľ Matej Korvín. Dodnes sa o tom zachovali kráľovské listiny, ktoré končili vetou - pod našimi milými lipami bojnickými.

Lipa Kráľa Mateja. Jeden z najstarších stromov na Slovensku

Cyklotrasy

Oblasť Hornej Nitry a okolie Bojníc sú ideálnym miestom pre výlety na bicykloch. Tieto miesta križujú viaceré cyklotrasy. Priamo cez Bojnice prechádza Hornonitrianska cyklomagistrála a Rokošská radiála. Prvá cesta smeruje po červenej z Čičmian až do obce Oslany (Čičmany, sedlo Javorinka, Tužina, Poruba, Bojnice, Kamenec pod Vtáčnikom, Oslany). Zelená značka vedie z Prievidze až do Kšinej (Prievidza, Bojnice, Kanianky, Šútovské sedlo, Dĺžina, Kostolná Ves, Nitrianske Rudno, Sedlo pod Čiernym vrchom, Kšiná). Okolie Bojníc tiež ponúka náročný Bojnický cyklookruh, ktorý má dĺžku 162 kilometrov (modrá značka) a končí sa v Nitrianskom Pravne.

Lipa Kráľa Mateja, Bojnice

História a poznanie

Bojnický zámok

Jeden zo symbolov Slovenska, ktorý vďaka rozprávkovej atmosfére priťahuje návštevníkov z naozaj veľkých diaľok. Jeho priestory sú pravidelne využívané ako filmové kulisy. Každoročne sa tu organizujú naozaj originálne podujatia. História pôvodného hradu siaha do 12. storočia, súčasnú podobu získal počas rozsiahlej prestavbu v rokoch 1889 - 1910. Jeho posledný majiteľ, gróf Ján František Pálfi ho prestaval podľa vzoru slávnych francúzskych zámkov na Loire. Medzi hlavné magnety zámku patria Bojnický oltár (majstrovské dielo stredovekého florentského majstra Narda di Cione, 14. storočie), "slziaca" hrobka grófa Pálfiho, ktorý podľa legendy prestal roniť slzy po tom, čo sa na hrad vrátil spomínaný Bojnický oltár, Anjelský strop v Zlatej sále, či Orientálny salón. Návšteva Bojnického zámku je naozajstným zážitkom. Vďaka komentovanej prehliadke (i pre deti) sa dozviete množstvo zaujímavých informácií. Kompletné informácie, otváracie hodiny, kalendár podujatí i cenník nájdete na webovej stráne hradu.

Bojnický zámok

Bojnická hradná jaskyňa

Súčasťou prehliadky Bojnického zámku je i prírodná travertínová jaskyňa, ktorá sa nachádza pod úrovňou štvrtého nádvoria so studňou. Do prehliadky bola zaradená v roku 1967. Má priemer 22 metrov a výšku 6 metrov. Nájdete tu i dve jazierka. Jaskyňa nemá v stredoeurópskom regióne obdobu. Viac informácií nájdete tu.

V bojnickej hradnej jaskyni.

Kostol sv. Martina

Kostol sv. Martina, biskupa z Tours bol v roku 1963 uznaný ako národná kultúrna pamiatka. Kostolu dominuje barokový oltár, ktorý zobrazuje kostolného patróna a hrobka, ktorej prenajímateľ je dodnes neznámy. Ku kostolu patrí i kaplnka, pohrebná kaplnka, cintorín a fara s Rajskou záhradou.

Oltár v Kostole  s. Martina v Bojniciach, Národná kultúrna pamiatka

Mineralogické a banícke múzeum Jakuba Drevennáka

Ak vás aspoň troškou zaujíma geológia a neživá príroda, návšteva múzea vám urobí radosť. Múzeum pozostáva najmä zo zbierky  Dipl. Ing. Maroša Baroka, CGA. Ide o súkromnú návštevu, ktorá je určená menším skupinám alebo jednotlivcom. Návštevu je potrebné dohodnúť vopred (e-mailom alebo telefonicky).

Mineralogické a banícke múzeum, Bojnice

Relax a oddych

Termálne kúpalisko Čajka

Priamo pod Bojnickým zámkom môžete relaxovať v termálom kúpalisku. Disponuje plaveckým bazénom, dvomi detskými a dvomi relaxačnými bazénmi s vodnými atrakciami. Nechýba detské ihrisko, tobogány, iriská i bufet. Teplota vody sa pohybuje okolo 26-32 stupňov Celzia. Všetky dôležité info i cenník nájdete na tejto stránke.

Na termálnom kúpalisku Čajka v Bojniciach

Bojnické kúpele

Majú v Bojniciach dlhú tradíciu. Teplé sírnaté pramene sú známe už od stredoveku. Spojené s vhodnými klimatickými podmienkami tvoria ideálne podmienky pre liečbu nervových,  pohybových, ženských alebo i obličkových problémov. O rozvoj kúpeľov sa zaslúžil Matúš Čák Trenčiansky, Thurzovci, Korvínovci, dokonca i Ján Baťa. V roku 1959 získali štatút kúpeľného mesta. V súčasnosti sa liečebné procedúry zakladajú na využití akratotermy vyvierajúcej z deviatich prameňov (teplota 28 - 52 stupňov celzia), obohatených rôznymi minerálnymi látkami. Súčasťou je šesť bazénov, saunový svet a naozaj široká ponuka relaxačných i liečebných procedúr procedúr (elektroliečba, akupunktúra, kyslíková terapia a iné). Kompletné informácie i cenník nájdete na tejto stránke.  Širokú ponuku kúpeľných pobytov si môžete pozrieť tu.

Kúpele Bojnice

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...