Kam na výlet s deťmi na Orave

Kam na výlet s deťmi na Orave Margaréta Koklesová 25. 09. 2019 Pobyty
Obsah článku:

Aj v pesničke sa spieva Na Orave dobre, na Orave zdravo. A je to naozaj tak. Orava je rozprávkový región, do ktorého sa budete radi vracať. Môžete spoznávať život na farme, hrať sa v parkoch, loziť v lanovom centre, môžete sa kúpať v aquaparkoch, navštíviť Oravský hrad alebo si môžete užiť jazdu vláčikom. Ponuka je naozaj široká, tak si poďte niečo vybrať.

Turistika a náučné chodníky s deťmi

Vyhliadková veža, Zakamenné – nádherný výhľad na Babiu horu, Oravskú Maguru i Západné Tatry si môžete i s deťmi vychutnať z 15 metrov vysokej drevenej rozhľadne. Vedie k nej nenáročná (asi 2 kilometre dlhá) značená trasa od obchodu v centre dediny.

Lesný náučný chodník v Oravskej Lesnej – nenáročný okruh začína v Oravskej Lesnej, pri autobusovej zastávke neďaleko obecného úradu. Chodník pokračuje na križovatku s asfaltovou cestou Vyhliadka, ďalej do lokality pod Rusnáčkou a naspäť do Oravskej Lesnej. Na trase je 9 zastávok s informáciami o lese, oravskej krajine, histórii miestnej železnice alebo o lesných zvieratkách. Zvládnete ho prejsť celý za cca dve hodinky.

Najmladšia oravská obec Oravská Lesná leží na rozhraní Oravy, Kysúc a Poľska

Náučný chodník Oravská priehrada – náučný chodník začína neďaleko hotela Studnička. Dlhý je cca 2,5 km, na trase je osadených 6 infopanelov. Opäť ide o nenáročnú prechádzku, ktorú zvládnete za necelé dve hodinky. V zimných mesiacoch si trasu môžete prejsť na bežkách. Lokalita je výborná na pozorovanie vodných vtáčikov.

Náučný chodník Slaná voda – Babia hora – Markowe Szcawiny – stredne náročná trasa začína na chate Slaná voda, pokračuje cez Hviezdoslavovu alej, Hviezdoslavovu horáreň až na vrchol Babej hory. Odtiaľ trasa pokračuje do Poľska. Zvládnete ju prejsť celú za cca 5-6 hodín. Na trase je 14 zastávok s informáciami v slovenskom a poľskom jazyku, vďaka ktorým sa dozviete o liečivých prameňoch, lesoch, rastlinkách a živočíchoch. Na oboch koncoch trasy sú turistické chaty, v ktorých si môžete oddýchnuť alebo sa občerstviť.

Náučný chodník Šútovská dolina – začiatok chodníka je v Šútove, na odbočke vľavo zo štátnej cesty Žilina – Kraľovany. Nenáročný chodník je dlhý 6km, prejdete ho za cca 3 hodinky.

Babia hora, najvyšší vrch Oravských Beskýd

Atrakcie a zábava

Plavba loďou po Oravskej priehrade a na Slanický ostrov 90 minútová okružná platba po Oravskej priehrade je spojená s 30 minútovou zastávkou a prehliadkou unikátneho Slanického ostrova umenia. Loď premáva počas sezóny (niekoľkokrát denne) z prístavu č. 2 (SLANICKÁ OSADA) oproti Hotelu Slanica. Časy platieb a cenník nájdete na tejto stránke.

Splavovanie rieky Orava (na pltiach) – plavba trvá cca 1 hodinu, v cene je zahrnuté občerstvenie. Spoznáte históriu Oravy a zároveň zažijete fascinujú plavbu na drevenej plti, ktorá vedie popod skalnaté bralo Oravského hradu. Plavba je bezpečná a nenáročná. Viac informácií sa dozviete na www.plte-orava.sk

Oravská lesná železnica – na vyhliadkovú jazdu sa odchádza z údolnej stanice Tanečník, ktorú nájdete kúsok od Oravskej Lesnej. S obcou je spojená spevnenou lesnou cestou dlhou cca 6 km. Stanica Tanečník je taký malý domov (depo) pre lokomotívy i vozne, predávajú sa tu lístky i suveníry a nechýba ani malé múzeum, ktoré dokumentuje život lesnej železnice. Vlaky odchádzajú podľa cestovného poriadku. Odporúčame lístky na jazdu z Oravy na Kysuce zarezervovať vopred na telefónnom čísle +421 905 500 646. Súčasťou spiatočnej jazdy je prehliadka spomínanej expozície na stanici i goralskej drevenice na Sedle Beskyd. Záujemci si môže pozrieť aj rozhľadňu nad stanicou. Všetky potrebné informácie nájdete na tejto stránke.

Roháčsky vláčik – pokochajte sa nádhernou prírodou a krásnymi výhľadmi z vláčika. Vychutnajte si jazdu od Habovky cez Zuberec, okolo Brestovskej jaskyne, Múzea oravskej dediny až po Zverovku, z ktorej vedie množstvo turistických chodníčkov. Vláčik má kapacitu 56 osôb. Ak vás ide viac, objednajte sa minimálne 1 deň vopred. Cenník a jednotlivé trasy nájdete na www.rohacskyvlacik.sk

Oravská lesná železnica, turistická železnica medzi stanicami Tanečník a sedlo Beskyd na Orave

Aquaparky a kúpanie

Meander Thermal Park Oravice – všetky bazény sú naplnené prírodnou termálnou vodou, ktorá vyviera z hĺbky 1611 metrov. Voda je vysoko mineralizovaná sodno-vápenato-horečnato-siričitá s vysokým obsahom železa. Má blahodarný účinok na pohybové ústrojenstvo, močové cesty a obličky. Voda sa ochladzuje, keďže jej teplota sa pohybuje okolo 58 stupňov. Bazény sú otvorené celoročne. K dispozícii je veľký športovo-relaxačný bazén, malý aj veľký relaxačný bazén, ochladzovací bazén. Nechýbajú vodné atrakcie (umelé vlny, perličkové sedadlá a lavice alebo vodný hríb). Samozrejmosťou je 100m dlhý tobogán. Otváracie hodiny a cenník nájdete na www.meanderoravice.sk

AquaRelax Dolný Kubín – vodný svet s bazénmi, tobogánmi, divokou riekou, bublinkovačmi, hojdacím zálivom a masážnymi sprchami sa nachádza v centre Dolného Kubína. Iba 10 minút autom od Oravského hradu. Pre najmenších čaká kopa hračiek v Detskom kútiku s animátorkami (počas víkendov). Cenník a všetky potrebné info nájdete na www.aquakubin.eu

AquaRelax Dolný Kubín, Orava

Šport a adrenalín

Oravská priehrada – prezývajú ju i Oravské more. Je jednou z najväčších vodných nádrží na Slovensku a patrí medzi obľúbené turistické strediská, ktoré sú využívané v lete i v zime. V lete si môžete užiť množstvo vodných športov (vodný bicykel, jachting, windsurfing) i obyčajné kúpanie. V zime je zamrznuté jazero ideálne na romantickú prechádzku.

Zábavný park FUNNYPARK – plný adrenalínových i športových prekážok, ktoré otestujú vašu odvahu a silu. Leží medzi korunami stromov, priamo v Oravskej Lesnej. Cena je naozaj priaznivá, zabavia sa deti i dospeláci. Špecialitami sú Škriatkove prekážky, Veveričkin skok alebo hojdačka lesa. Cenník, otváracie hodiny a všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.funnypark.sk

KINDERLAND (Najväčšia detská izba), Námestovo – skutočný raj pre deti sa delí na 5 zón - fun zóna, jump zóna, 5D a 9D kino, game zóna, aqua zóna. Atrakcie sú vhodné pre deti i dospelých, hráte sa v interiéri (bez ohľadu na počasie). K dispozícii sú vzdelávacie, zábavné, športové i tvorivé aktivity. Pozrite si video nižšie alebo kliknite na www.kinderlandno.sk.

Jaskyne, múzeá a pamiatky

Múzeum oravskej dediny, Zuberec – sprístupnené verejnosti bolo v roku 1975. Dnes tu nájdete objekty z celého regiónu Oravy. Areál je rozčlenený na nasledujúce časti: Dolnooravský rínok, Zamagurská ulica, Goralské lazy, Kostol s cintorínom a Mlynisko. Tak ako v každej reálnej dedine tu nájdete typické budovy ako senník, salaš, komory i typické remeselné objekty (hrnčiarska pec). Celému múzeu dominuje drevený kostol sv. Alžbety zo Zábreže z 15. storočia. Múzeum je otvorené celoročne, otváracie hodiny sa menia. Aktuálne časy, vstupné a ďalšie informácie nájdete na tejto stránke.

Múzeum Oravakafe, Krušetnicav útulnom domčeku sa rozpráva príbeh kávového zrnka od úplného začiatku až po lahodný koniec. A hoci je domček zvonku nenápadný, vnútro je naozaj úžasné. Zdobí ho najväčšia mozaika z kávových zŕn na svete, dojmy dotvárajú vystavené exponáty. Oravakafe získalo Certifikát za najväčšiu zbierku v ktorej nájdete staré mlynčeky, kávovary alebo hrnčeky. Otváracie hodiny nájdete na tejto stránke.

Múzeum kultúrneho dedičstva v Zuberci

Brestovská jaskyňa, Zuberec – prvá sprístupnená jaskyňa Oravy a Západných Tatier. Na jej dne sa nachádza riečisko s aktívnym vodným tokom so siedmimi sifónmi. Vyznačuje sa vzácnou jaskynnou faunou. Jaskyňu nájdete oproti Múzeu oravskej dediny, pri drevenom amfiteátri. Prehliadka trvá cca hodinu, trasa je dlhá 434 m. Teplota v jaskyni je okolo 5 stupňov, takže sa poriadne oblečte. Vstup je obmedzený na 15 osôb, preto sa radšej informujte vopred, prípadne si svoj čas zarezervujte počas pracovnej doby u správcu jaskyne na brestovskaj@ssj.sk alebo na čísle +421 911 062 363.

Oravský hrad – jednoznačne patrí medzi perly Európy. Radí sa medzi najnavštevovanejšie a najkrajšie hrady na Slovensku. Honosný komplex sa skladá z Horného, Stredného a Dolného hradu. Nájdete tu skoro všetky architektonické slohy od románskeho slohu, cez renesanciu, gotiku, baroko až po romantizmus. Má za sebou bohatú minulosť a tak nečudo, že je národnou kultúrnou pamiatkov. Prvá písomná zmienka pochádza už z roku 1267 (vtedy bol kráľovským majetkom). Otváracie hodiny a cenník nájdete na tejto stránke.

Múzeum šľachtických kočiarov a saní, Oravský Podzámok – jedinečná a najrozsiahlejšia zbierka kočiarov a saní na Slovensku sa nachádza priamo pod Oravským hradom. Pozrieť si môžete 21 exkluzívnych exponátov. Múzeum je otvorené počas letnej sezóny, mimo leta po telefonickej objednávke. Určite návštevu nevynechajte a nechajte sa unášať čarom minulého storočia, kedy sa po cestách premávali luxusné koče pre vážené dámy a pánov. Viac informácií nájdete na www.muzeumkociarov.sk

Oravský hrad, Oravský Podzámok

Zvieratká a rastlinky

Ekocentrum Zázrivá zariadenie, ktoré je určené k ochrane prírody, záchrane živočíchov a výuke prírodovedeckých predmetov. Môžete navštíviť Náučný chodník (7 informačných tabúľ, cca 2 km), vypočuť si prednášku alebo pozrieť prírodopisný film (určené pre organizované skupiny) a podobne. Najzaujímavejšie sú priestory Záchrannej stanice a všetky zvieratká, ktoré sa tam momentálne nachádzajú – opustené, choré alebo zranené. Na návštevy je potrebné nahlásiť sa vopred na čísle +421 903 504 470 alebo na macek(a)sopsr.sk. Príjemným bonusom je Ekozáhrada, v ktorej si môžete pozrieť rôzne druhy rastlín, drevín, jazierok i búdok a napájadiel pre hmyz, plazy a vtáčiky. Všetky zaujímavosti nájdete na www.zachranazvierat.sk

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Ďaľšie blogy v kategórii Pobyty

15 najlepších miest na Slovensku, kam na dovolenku

15 najlepších miest na Slovensku, kam na dovolenku

Margaréta Koklesová 23. 06. 2023 Pobyty Dovolenka na Slovensku môže mať kopec podôb. Objavovanie histórie, prekonávanie hôr, návštevy mesta alebo kúpeľov, či zbieranie zážitkov so zvieratkami. Malebná krajina, ktorá je na každom kroku iná, vám dokáže ponúknuť...
Kam na dovolenku s bábätkom

Kam na dovolenku s bábätkom

Margaréta Koklesová 11. 03. 2022 Pobyty, Vysoké Tatry, Nízke Tatry Dovolenka s deťmi je nevyčerpateľná téma, v ktorej sa veľmi jasne tvoria dva tábory – rodiny, ktoré s deťmi v pohode cestujú po celom svete a rodiny, ktoré sa rozhodnú počkať a prvé roky...