Kam na výlet s deťmi

Kam na výlet s deťmi Margaréta Koklesová 14. 06. 2022 Vysoké Tatry, Nízke Tatry
Obsah článku:

Cestovanie s deťmi má svoje čaro a trošku iné pravidlá. Nevyberáte si dlhé turistické trasy alebo večerné akcie, no o to intenzívnejšie si výlet, či dovolenku užijete. S deťmi je každé objavovanie jedinečné a mnohokrát zažijete aj to magické prvýkrát – prvýkrát pri plese, prvá jazda lanovkou alebo prvá návšteva múzea. V tomto blogu na vás čakajú overené miesta, ktoré sme si na Slovensku obľúbili. Všetky sú baby friendly.

Terchovský vláčik a rozhľadňa Terchovské srdce

Nádhernú prírodu si môžete pozrieť aj z vláčika. Trasa ide z Vrátnej doliny až do Štefanovej. Výlet je zaujímavé spojiť aj s návštevou rozhľadne Terchovské srdce. Vedie k nej náučný chodník, vďaka ktorému spoznáte miestne rastliny a zvieratká. Najlepšie je ísť po modrej trase, ktorá začína rovno v strede obce (pri Lidli). Výstup na rozhľadňu je nenáročný a krátky, zvládnu ho i malé deti. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Trojuholníková drevená rozhľadňa na Terchovú a okolie.

Čachtický hrad

Hrad je opradený krvavými legendami a povedzme si pravdu, to sú veci, čo deti lákajú najviac. Cestu zvládnete pešo cez lesík z dedinky Višňové. Ak sa vám ale nechce veľa chodiť, vyviesť sa hore môžete aj špeciálnym vláčikom. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Priamy pohľad na známy Čachtický hrad a blízke okolie

Banské múzeum v prírode, Štôlňa Bartolomej, Banská Štiavnica

Banské múzeum nájdete v smere na Štiavnické Bane, cca 1 km od historického centra. Je iba kúsok od tajchu Klinger, v lete sa teda po návšteve múzea môžete ísť aj okúpať. Prehliadku absolvujete v baníckom plášti s prilbou a lampášom. Odporúčame si vstup (najmä v lete) zarezervovať vopred a nezabudnúť si turistickú obuv a teplejšie oblečenie. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Vstup do štôlne z kamennej steny s kovovou bránou a koľajiskom

Park miniatúr, Podolie

Prepracované modely hradov, zámkov a kostolíkov. Všetky sú postavené ako vedecké rekonštrukcie a zhotoveniu každého predchádzalo spracovanie výkresovej dokumentácie, rozpracovanie jednotlivých komponentov a ich následné osadenie v teréne. Výhodou je, že miniatúry sú spracované tak, aby vyzerali ako za čias najväčšej slávy. Niektoré z dnešných zrúcanín tak pravdepodobne nespoznáte. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Miniatúra hradu v obklopení ďalších miniatúr slovenských pamiatok

Arborétum Mlyňany

Návštevu odporúčame najmä na jar alebo počas leta, krásne ale bude v každom ročnom období. Okrem netradičných rastlín tu nájdete aj kaštieľ, posedieť si môžete pri jazierku. Vynechať by ste rozhodne nemali cestičky amerického lesa, japonskej záhrady, či veľké záhony ruží. Výlet zvládnete aj s kočíkom. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Záber na kvitnúce púčiky na strome počas jari

Vrbické pleso, Nízke Tatry

Vrbické pleso je najväčším plesom v Nízkych Tatrách. Dostanete sa k nemu príjemnou nenáročnou prechádzkou, ideálne je ísť zo záchytného parkoviska na konci Demänovskej doliny (pri hoteli Pošta). Výlet môžete zavŕšiť na neďalekom drevenom ihrisku pre deti, čo bude určite dostatočnou motiváciou aj pre najmenšie nožičky. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Maličké Vrbické pleso pod Tatrami v obklopení stromov

Kvačianska dolina

Nenáročná prechádzka po lese vás privedie až k vodným mlynom. Výlet môžete začať na konci dedinky Kvačany. Čakať na vás bude malebná príroda, zvieratká i ukážka toho, ako vyzeral život v minulosti. Výlet môžete spojiť aj s blízkym Ráztockým vodopádom. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Turista lezúci po rebríku popri vodopáde v Kvačianskej doline

Mini Slovensko

20 modelov hradov a zámkov Slovenska, úžasná železničná trať s vláčikmi. Toto je miesto, kde budú vaše deti spokojne pobehovať a ešte sa aj niečo naučia. Všetky modely sú v mierke 1:25. Liptovský Ján (kde sa Mini Slovensko nachádza) je zároveň nádherným miestom na prechádzku. Zvládnete i s kočíkom. A ak vás okúzli, zostať môžete aj na kratšiu dovolenku. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Miniatúra železničnej stanice pred ktorou stojí červený vláčik

Farma Východná

Malí milovníci zvierat z tejto farmy ani nebudú chcieť odísť. Hravou formou sa dozvedia veľa zaujímavostí o živote (nielen) kravičiek, pozrú si, ako sa o ne na farme starajú a vy si môžete zakúpiť a vychutnať miestne výrobky. Neďaleko nájdete aj pekné ihrisko. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Zvedavá kozička nakúka pomedzi drevenú ohradu

Bobová dráha Pavčina Lehota

Spustiť sa môžete aj s menším dieťatkom. A ak je váš potomok milovník adrenalínu, za toto vás bude zbožňovať. Hneď vedľa nájdete trampolínu a nafukovací hrad, výlet odporúčame spojiť aj s vyhliadkovou vežou, ktorá ponúka výhľady na Nízke Tatry – nájdete ju pár minút od bobovej dráhy. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pohľad zhora na červeno - zelenú bobovú dráhu

Štrbské pleso (prechádzka a plavba na člne)

Obľúbené miesto, ktoré patrí do zoznamu musíte vidieť. Okolo celého plesa vedie nenáročná prechádzka, ktorú zvládnete ísť aj s kočíkom. Deň si môžete oživiť obedom (alebo koláčikom) v niektorom z hotelov, pauzičkou na detskom ihrisku alebo plavbou na člne po plese. S väčšími detičkami môžete vyraziť aj na blízke Popradské pleso, pomalším tempom by ste to mohli zvládnuť do dvoch hodín. Ak sa na také dlhé trasy ešte necítite, užiť si môžete Veveričí lanový park. Nachádza sa pár minút od železničnej stanice. Ponúka trať pre väčšie veverice i nenáročnú verziu pre malé veveričky. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Typická panoráma Štrbského plesa aj s výhľadom na Tatry a loďky

Svištia krajinka, Skalnaté pleso

Jedno z najkrajších detských ihrísk. A veľký podiel má na tom určite fakt, že sa nachádza hneď pod Lomnickým štítom. Dostanete sa sem napríklad lanovkou z Tatranskej Lomnice. V lete tu prebiehajú aj rôzne súťaže pre najmenších. Súčasťou je eko-mini park s peknými drevenými sochami, svišťou chalúpkou a zrekonštruovaný náučný chodník okolo Skalnatého plesa, ktorý má pre deti tiež niekoľko zaujímavých úloh. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Detské ihrisko na Skalnatom plese s drevenými preliezkami a zvieratkami

Na Hrebienok (pešo alebo lanovkou)

Zo Starého Smokovca je to príjemná prechádza, ktorú zvládnete za približne hodinu. Ak chcete výlet oživiť, zviesť sa môžete pozemnou lanovkou. Hore na vás čakajú drevené medvede i nádherné výhľady. A ak budete vládať, môžete ísť aj kúsok ďalej – napríklad na Rainerovu chatu, Studenovodské vodopády, na Zamkovského chatu a tí väčší to možno dokráčajú až na Skalnaté pleso.  Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pohľad na vstup na lanovku aj s kopou turistov rôzneho veku

Oravská lesná železnica

Stanicu nájdete blízko Oravskej Lesnej. Zážitkom bude už samotná jazda vláčikom. Kto ale bude chcieť, môže sa ešte na konci prejsť na vyhliadkovú vežu. S menšími deťmi stačí stráviť čas iba tak v miestnej prírode – je naozaj nádherná. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Predný pohľad na Oravskú lesnú železnicu na koľajniciach v lese

Oravský hrad

Na Slovensku nájdete množstvo krásnych hradov. Pokojne teda môžete siahnuť aj po nejakom, ktorý je blízko vášho domova. Oravský hrad ale jednoznačne patrí k najkrajším hradom Slovenska. Neoľutujete, ak na výlet prídete práve sem. S deťmi môžete ísť kratší alebo dlhší okruh – podľa toho, koľko zvládnu kráčať. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pohľad zo spodu na Oravský hrad a jeho vežu

Jánošíkove diery

Nádherné miesto. Možno preto ho v našich blogoch spomíname pomerne často. S malými deťmi zvládnete začiatok, väčšie zvládnu celý okruh – aj cez schodíky a reťaze. Bude to zážitok. Skúste sa ale vyvarovať dňom, kedy tu býva fakt nával – napríklad soboty počas leta. Zvoľte radšej deň v strede týždňa alebo termín mimo letnú sezónu. Nech majú deti pokoj a možnosť prekonať trasu svojim tempom. Začať môžete pri hoteli Diery – tu potom odporúčame výlet zakončiť dobrou večerou. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Turisti kráčajú po rebríku pomedzi skaly na Jánošíkových dierach

Tiesňavy Malej Fatry

Trošku väčšie deti môžete zobrať na výlet do Tiesňav. Rozličné skalné útvary (najznámejší je kamenný Mních) a nádherné výhľady vás dostanú. Vytvárajú očarujúci vstup do Vrátnej doliny. Cestu spestria schodíky a reťaze, deti by ich ale mali bez problémov zdolať. Ide o približne poldenný výlet do sveta skalných vežičiek. Začať odporúčame pri parkovisku Tiesňavy. Odtiaľ treba ísť po modrej smerom na Zbojnícky zámok.

Haluzická tiesňava a kostolík

Rozprávková prechádzka. Nájdete ju v obci Haluzice. Keď vojdete do tiesňavy, okamžite sa zamilujete. Prejsť sa viete aj k neďalekej vyhliadke, kde budete z výšky 7,3 m sledovať zrúcaninu stredovekého románskeho kostolíka, tiesňavu i malebné okolie. K rozhľadni vedie turistický chodník (štart z Haluzíc), trasa je nenáročná, aj pomalou chôdzou ste na rozhľadni za necelú pol hodinku. Ak si budete chcieť výlet oživiť, zoberte si so sebou aj nejaké dobrotky a urobte si hore piknik. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Vyhliadka neďaleko Haluzickej tiesňavy má dve poschodia a je z dreva

Múzeum oravskej dediny

Celoročne otvorený skanzen, zaujímavý je napríklad vodný mlyn alebo plátennícky mangeľ. Pozrieť si s deťmi môžete, ako vyzeral život oravských obyvateľov v minulosti. Múzeum je rozdelené do piatich celkov, otvorené je v dňoch utorok – nedeľa. V lete sa v múzeu môže najesť aj v Krčme u mlynárky. Bezplatné parkovisko nájdete iba cca 150 metrov od múzea. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Tradičný drevený dvojposchodový kostolík s okolitou prírodou

Plavba loďou po Oravskej priehrade

Krátka plavba po priehrade nadchne každého malého dobrodruha. Nejde však iba o krásny pohľad a adrenalín, prehliadka je spojená aj s návštevou Slanického ostrova, ktorý má smutnú, no veľmi zaujímavú históriu. Loď premáva iba počas letnej sezóny – od mája do septembra. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Pohľad na kúsok Oravskej priehrady a jej breh s malým domčekom

Čičmany

Chalúpky s typickým srdiečkovým vzorom, expozícia života na vidieku, či dejepis zaujímavo. Toto je výlet, ktorý by ste nemali vynechať. Dozviete sa, ako voľakedy prebiehali svadby, či iné slávnosti, pozriete sa do dôb, keď v jednej izbe žila celá rodina a vychutnáte si krásnu atmosféru života našich predkov. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Typické čičmanské ornamenty na drevenej chalúpke

Záchranná stanica pre zranené živočíchy, Zázrivá

Prechodný domov pre zvieratká, ktoré boli zranené alebo pre mláďatká, ktoré prišli o matku a samé by ešte neprežili. Na výlet sem môžete prísť každú nedeľu. V bežnej ZOO sledujete zvieratá, ktoré žijú v klietkach alebo výbehoch. Tu uvidíte zvieratá, pre ktoré sa robí maximum, aby sa ešte niekedy dostali späť do voľnej prírody. A ak máte doma malých budúcich ošetrovateľov alebo veterinárov, asi ťažko nájdete na Slovensku lepšie miesto na výlet. Viac informácií nájdete na tomto odkaze.

Medveď skúma nosom pachy vo svojom výbehu

Prajeme vám šťastnú cestu a veľa zážitkov na výletoch po Slovensku!

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Ďaľšie blogy v kategórii Vysoké Tatry

Kam na dovolenku s bábätkom

Kam na dovolenku s bábätkom

Margaréta Koklesová 11. 03. 2022 Pobyty, Vysoké Tatry, Nízke Tatry Dovolenka s deťmi je nevyčerpateľná téma, v ktorej sa veľmi jasne tvoria dva tábory – rodiny, ktoré s deťmi v pohode cestujú po celom svete a rodiny, ktoré sa rozhodnú počkať a prvé roky...
Ktorú rieku sa odvážite splaviť?

Ktorú rieku sa odvážite splaviť?

Táňa Žifčáková 01. 03. 2022 Pobyty, Vysoké Tatry, Nízke Tatry Láka vás to na splav? Bez ohľadu na vaše predchádzajúce vodácke skúsenosti, slovenské rieky vám majú čo ponúknuť. Stačí len trochu odhodlania. Čaro splavu spočíva v tom, že krásu, ktorú vám pohľad z vodnej...