Kam na výlet na západnom Slovensku

Kam na výlet na západnom Slovensku Margaréta Koklesová 14. 08. 2022
Obsah článku:

Nádherná príroda, bohatá história, pekné mestá. Západné Slovensko ponúka oveľa viac ako len hlavné mesto. Poďte ho s nami objaviť.

Kamzík, Bratislava

Každý, kto prišiel na výlet do Bratislavy, uvidel siluetu televíznej veže. Je 194 metrov vysoká a naozaj sa oplatí ísť si ju pozrieť. Okrem jedinečného výhľadu môžete navštíviť aj jednu z dvoch reštaurácií. Jedna z nich má otočný mechanizmus, vychutnáte si vďaka tomu panoramatický výhľad na hlavné mesto a časť západného Slovenska. Výlet viete skombinovať aj s peknou prechádzkou. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Cesta na Kamzík vedie príjemným lesíkom.

Bratislavský hrad, Bratislava

Bratislavský hrad je vlastne súbor stavieb. Od svojho vzniku prešiel obdobím Veľkej Moravy, Uhorska, Česko-Slovenska a Slovenska. Ide o významnú a stále zachovalú pamätihodnosť. Na hrade nájdete aj kanceláriu Národnej rady Slovenskej republiky. Autom sa dostanete až k bráne. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Sochy na nádvorí bratislavského hradu si pozerá pár turistov.

Hrad Devín, Bratislava

Na západnom Slovensku nájdeme množstvo hradov. Jedným z najznámejších je Devín. Dnes už ide síce len o zrúcaninu hradu, no stále si môžete pozrieť rozsiahly hradný komplex s rôznymi expozíciami. Určite si spomeniete, že v roku 1836 uskutočnil výlet na Devín aj Ľudovít Štúr, čoho dôkazom je pamätná tabuľa. Od roku 1961 je hrad Národnou kultúrnou pamiatkou. Dostanete sa sem z mestskej časti Devín, z parkoviska pod hradom. Výstup je jednoduchý. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Zrúcanina hradu Devín a okolité prostredie.

Trenčiansky hrad, Bratislava

Pri výletoch po hradoch nemôžete vynechať ani Trenčiansky hrad. Ide o pomerne zrenovovaný hrad, ktorý je dominantou mesta Trenčín a je naozaj krásny. Zaujme vás slávna Studňa lásky, hlboká 80 metrov, ktorú vykopal Omar  pre svoju milú. Decká budú nadšené z návštevy hladomorne a pozrite si aj známu Matúšovu vežu. Hrad je sprístupnený verejnosti celoročne. Dostanete sa k nemu krátkou 15 minútovou prechádzkou z Mierového námestia. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Známy Trenčiansky hrad a legendárna Omarova Studňa lásky.

Slovenský Stonehenge, Holíč

Megalitický objekt - Slovenský Stonehenge tvorí zároveň aj najstaršie slnečné hodiny na Slovensku. Objavené boli v roku 1988. Ide o obrovské kamene poukladané do kruhu. Podľa odborníkov to sú (spolu s Holíčskou svätyňou) najvýchodnejšie umiestnené menhiry (kamenné kultové piliere) v Európe. Okrem hlavného kameňa je na mieste umiestnených osem obetných kameňov, okolo nich 12 ďalších zoradených v skupinách. Najväčší kameň má výšku 6,8 metrov. Ide pravdepodobne o pozostatky kultovej stavby pohanov. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Megalitický objekt, ktorý je zároveň aj najstaršími slnečnými hodinami u nás

Mohyla Milana Rastislava Štefánika, Brezová pod Bradlom

Mohyla stojí nad rodnou obcou M. R. Štefánika, od roku 1968 spadá pod UNESCO. Je vytvorená z travertínových blokov a po bočných schodoch sa dostanete až hore, k hrobu Štefánika. Mohylu navrhol sochár Dušan Jurkovič a môžeme ju považovať za jedno z najdôležitejších historických miest, ktoré ponúka západné Slovensko. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Mohyla Milana Rastislava Štefánika z travertínových blokov.

Riečny most, Kolárovo

Jedinečná prechádzka lužnými lesmi je nenáročná. A na jej konci vás čaká drevená stavba s osobitým čarom. Ak by ste k mostu nevedeli trafiť, hľadajte hrádzu. Riečny most je krásna a hlavne veľmi fotogenická európska rarita. Označuje sa aj ako najdlhší celodrevený most v Európe (hoci nie je úplne najdlhší). Má dĺžku 86 metrov a úchvatný je najmä pri západe slnka. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Fotogenický riečny most je jeden z najdlhších drevených mostov u nás

Rozprávkový dom, Myjavské kopanice

Západné Slovensko ponúka aj naozaj originálne miesta. Tento rozprávkový domček šíri svoju povesť doma aj v zahraničí. Dostať sa priamo k nemu viete aj autom. Autorom je pán Viliam, ktorý celý domček navrhol podľa vlastnej fantázie a postavil vlastnými rukami. Takže, vašim deťom to už nevyvrátite – rozprávkové domčeky fakt existujú! Nenájdete tu žiadny pravý uhol, ale veľa okien – a každé je iné. Rozprávkový domček môžete navštíviť od stredy do nedele, viac informácií nájdete na tejto stránke.

Originálny rozprávkový domček pod korunou obrovského stromu

zdroj fotky: www.rozpravkovydom.sk

Pieskový kopec - Sandberg, Bratislava

Miesto, kde bolo kedysi praveké more pozná asi každý. Z Devínskej Novej Vsi sa sem dostanete miernym stúpaním. Pieskový kopec patrí do rezervácie Devínska Kobyla a už v roku 1964 ho vyhlásili za chránené nálezisko. Na vyformovaní tohto úkazu malo podiel najmä praveké more Tethys, našli sa tu rôzne druhy skamenelín lastúrnikov, ježoviek i stavec veľryby. A miestna fauna a flóra nezaostáva. Ide o naozaj príjemný výlet do prírody, ktorý bude baviť aj deti. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Chránené nálezisko pri Bratislave je celé z piesku

Najstarší kostol na Slovensku, Kopčany

Tento rozkošný kostolík je zasvätený Margite Antiochijskej a na internete je často označovaný aj týmto názvom. Nájdete ho v Kopčanoch, na západnom Slovensku. Jeho najstaršiu časť datujeme do 9.-10. storočia, čo znamená, že patrí nielen medzi najstaršie kostoly na Slovensku, ale aj medzi kostoly s možným veľkomoravským pôvodom. Pár metrov za kostolíkom sa nachádza most, ktorý vedie na Moravu. Dostanete sa teda naozaj na poctivé západné Slovensko. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Fotogenický najstarší kostol so stromom na zelenej lúke

Jaskyňa Driny, Smolenice

Jediná verejnosti prístupná jaskyňa na západnom Slovensku sa nachádza v obci Smolenice. Jej prehliadková trasa je dlhá cca 500 metrov a prehliadka vám zaberie pol hodinku. Má krásnu kvapľovú výzdobu a deti zaujmú aj netopiere, ktoré vám počas prehliadky pravdepodobne preletia nad hlavou. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Nádherná kvapľová výzdoba v jaskyni na západnom Slovensku

Rusovská príšera, Bratislava

Vydajte sa s deťmi po stopách Rusovskej príšery a užite si skvelú outdoorovú hru. Príšera nesie meno podľa mestskej časti Rusovce – to je totiž miesto, kde budete hľadať tabuľky s QR kódom, resp. s číselným kódom. Jediné, čo k hre budete potrebovať je mobil s prístupom na internet. Na každom stanovišti oskenujete OQ kód alebo zadáte číslo z tabuľky do hry na webovej stránke www.rusovskaprisera.sk. Ak zvládnete kvíz a doplníte správne písmená v tajničke, dozviete sa meno príšery a získate aj malú odmenu. Odporúčame začať pri Rusovskom jazere, hra má dokopy 8 stanovíšť a je dlhá cca 3 kilometre. Kombinácia zábavy a pohybu na čerstvom vzduchu tvorí veľmi originálny výlet.

Slovenská hvezdáreň, Hurbanovo

Jedno z najstarších astrofyzikálnych observatórií v Európe. Bolo založené v roku 1871 a hoci si individuálne prehliadky treba dohodnúť vopred, určite to stojí za námahu. V hvezdárni ponúkajú program pre malých aj veľkých, aj možnosť pozorovania oblohy ďalekohľadom. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Priamy pohľad na Slovenskú hvezdáreň v Hurbanove

Slovenské technické múzeum – Múzeum dopravy, Bratislava

Nachádza sa v originálnych priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z 19. storočia. Pozrieť si môžete zbierku vozidiel od prvých dopravných prostriedkov – bicykle, motorové vozidlá, automobily z medzivojnového obdobie, prototypy vyvinuté slovenskými automobilkami po druhej svetovej vojne a vojenské vozidlá. Odstavené sú tu aj parné, motorové a elektrické rušne. A mnoho iného. (Nielen) deti budú nadšené. Na prehliadku si vyčleňte minimálne hodinu. Každú prvú nedeľu v mesiaci je vstup do múzea zadarmo. Okrem stálej expozície sa v múzeu organizujú aj dočasné tematické výstavy. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Historické autá a motorky v priestoroch koľajiska v Bratislave

Šrot park, Bratislava

V bratislavskej mestskej časti Devínska Nová vec sa nachádza originálna prírodná galéria s názvom Šrot park. Nájdete v nej desiatky umeleckých diel, ktoré sú (ako už názov napovedá) vyrobené zo šrotu. Nedajte sa ale oklamať názvom, ide o naozaj nádherné diela. Väčšina exponátov sú rôzne podobizne zvierat, ktoré žijú na (nielen západnom) Slovensku. Nájdu sa tu ale napríklad aj rozprávkové postavičky. Pred návštevou si pozrite aktuálne otváracie hodiny na Facebooku Šrot Parku, vstupné do dobrovoľné. Pohybovať sa môžete iba po vyznačených chodníkoch a je zakázané dotýkať sa vystavených exponátov. Autorom tohto projektu je Branislav Pokorný. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Líška vytvorená z kusov šrotu umiestnená v Devinskej Novej Vsi

zdroj fotky: www.devinskanovaves.sk

Korzo Zálesie

Vzniklo len nedávno a ide o areál, ktorý je pre deti priam stvorený. Zaparkovať môžete priamo pred areálom. Hlavnou atrakciou je drevené mólo, pri jeho vstupe nájdete aj Zálesný maják s výhľadom na Malý Dunaj a popisom miestnej fauny. Pri vstupe na mólo sú umiestnené lavičky (pod prístreškom), na ktorých si môžete posedieť. Drevený most (promenáda) je dlhý 120 metrov. Súčasťou sú aj malé bočné lávky, ktoré slúžia hlavne vodákom. Aby ste si užili naozaj jedinečnú atmosféru, odporúčame prísť ráno alebo podvečer, kedy je predpoklad, že tu bude menej ľudí. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Drevené mólo s pár návštevníkmi pri rieke Malý Dunaj

Hradisko Valy, Bojná

Jedno z najlepších archeologických nálezísk na Slovensku. Nachádzajú sa tu hneď štyri náleziská z čias Veľkomoravskej ríše. Hradisko leží na ploche 11 hektárov a asi najznámejším nálezom boli pozlátené plakety, čo dokazuje, že kresťanstvo Slovensko poznalo už pred príchodom Cyrila a Metoda. Predpokladá sa, že toto opevnenie zaniklo okolo roku 894 (teda v čase, kedy zomrel Svätopluk). Dnes láka návštevníkov najmä hradná brána, ktorá je jedinečnou pamiatkou na toto dávne opevnenie. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Najlepšie archeologické nálezisko na Slovensku

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Najnovšie blogy

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Naša recenzia: Kúpele Piešťany, najväčšie kúpele na Slovensku

Peter Sorger 29. 02. 2024 Kúpele Manželia Paula a Peter Sorgerovci sú majitelia portálu domalenka.sk (predtým sorger.sk, ktorý vznikol v roku 2010), ktorý je dnes jedným z najväčších portálov s predajom pobytov na Slovensku. V cestovnom ruchu sa pohybujú...
Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Kam sa vybrať na huby (sprievodca hubárčením) + 3 recepty

Margaréta Koklesová 16. 02. 2024 Hubárčenie je na Slovensku populárna aktivita. Začne sezóna a prútené košíky sa zaplnia hríbmi rôzneho druhu. Kde ich hľadať? Kedy vyraziť na huby? A ako túto potravinu správne spracovať? Pripravili sme pre vás malého...