Kam na výlet cez jarné prázdniny

Kam na výlet cez jarné prázdniny Margaréta Koklesová 11. 02. 2020 Pobyty
Obsah článku:

Jarné prázdniny sú pre každého školáka týždňom oddychu od učebníc a úloh. Ak patríte medzi rodičov, ktorí si počas prázdnin tiež môžu dopriať voľno, zbystrite. Ak si k samotným prázdninám pripojíte i víkend pred a po, získate 9 dní voľna a to sa už dá plánovať naozaj kráľovsky. Pripravili sme vás zoznam perfektných tipov na dovolenky a výlety po Slovensku.

Kedy budú jarné prázdniny tento rok?

  • Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj – 17. február až 21. február 2020.
    Školské vyučovanie začína v pondelok, 24. februára 2020.
  • Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj – 24. február až 28. február 2020.
    Školské vyučovanie začína v pondelok, 2. marca 2020.
  • Košický a Prešovský kraj – 2. marec až 6. marec 2020.
    Školské vyučovanie začína v pondelok, 9. marca 2020.

Hory a lyžovanie

Jarné prázdniny sú ideálnym časom na rodinnú lyžovačku. V rámci rodinného rozpočtu môžete vyraziť na jednodenné lyžovanie vo vašom okolí, na predĺžený víkend alebo dokonca na týždennú dovolenku. Je to tiež ideálny čas na zapísanie detí do školy lyžovania alebo snowboardovania, či strávenie času s priateľmi/rodinou pri spoločnom športe. Na Slovensku nájdete dostatok lyžiarskych stredísk, ktoré okrem samotného vleku ponúkajú aj množstvo doprovodných atrakcií a možností vyžitia. Stačí si iba vybrať. Skvelé je využiť aj sánkarskú dráhu (napríklad tú na Hrebienku), vyraziť na bežky alebo sa iba tak prechádzať a kochať bielou krajinou, či postaviť veľkého snehuliaka. V mnohých slovenských mestách je už dnes súvislá snehová vrstva skôr raritou. Ak sa teda rozhodnete vyraziť na lyžovanie o kúsok ďalej ako obyčajne, odporúčame najmä tieto:

Jarné prázdniny sú ideálnym časom na rodinnú lyžovačku

Návšteva ZOOlogickej záhrady

Návšteva ZOOlogickej záhrady poteší naozaj každé dieťa. Môžu na vlastné oči sledovať opice, mačkovité šelmy, medvede, papagáje, hady i slony. Okrem štandardných ZOO dnes už máme aj špeciálne ZOO, v ktorých dokonca môžete sledovať kŕmenie jednotlivých zvieratiek alebo ich dokonca pohladkať. Informačné tabule alebo prednášky ošetrovateľov vás zase naučia kopu zaujímavostí. Určite sa oplatí navštíviť:

Návšteva zoologickej záhrady poteší každé dieťa

Návšteva únikovej miestnosti

Ak hľadáte zábavu na pár hodín, poobzerajte sa vo svojom meste a okolí po únikovej hre. Dnes sú na Slovensku hojne rozšírené a kreativita ich tvorcov asi nemá hraníc. Pointou únikovej hry je vyriešenie všetkých záhad a úloh, ktoré vedú k získaniu kľúča. Štandardne na to máte ako skupinka hodinu. Únikové hry bývajú strašidelné, obsahujú historické prvky danej lokality, simulujú prostredie školy, nemocnice, psychiatrie, výskumného laboratória, či väznice. Jednoducho si vyberiete podľa chuti. Návštevu únikovej miestnosti je potrebné rezervovať vopred, ak ju spojíte s návštevou reštaurácie alebo cukrárne, máte pred sebou perfektné rodinné popoludnie. Nás najviac zaujali tieto únikové hry:

Múzeum pre deti

Čo tak navštíviť múzeum, v ktorom vaše deti zaručene nebudú prevracať očami a prešľapovať od nudy? Dnes už existuje množstvo múzeí, ktoré sú prispôsobené malým zvedavým návštevníkom. A okrem zábavy sa dozvedia i kopec zaujímavých informácií. Určite odporúčame navštíviť:

Dnes už existuje množstvo múzeí, ktoré sú prispôsobené malým zvedavým návštevníkom

Galéria optických ilúzií

Fantastický svet optických klamov preskúša vašu dôveru v zmysly. Nič totiž nie je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. A je iba na vás, či uveríte tomu, čo vidia vaše oči. Budete si môcť prečítať noviny na vrchole mrakodrapu, pohladkať slona alebo telefonovať na dne bazéna. Galéria zabaví deti i dospelých, vstup si musíte rezervovať vopred. Galériu optických ilúzií nájdete v Liptovskom Mikuláši (link tu) alebo i v Bratislave (link tu).

Galéria optických ilúzií zabaví dospelých i detí

Jaskyne

Na Slovensku nájdete (aj napriek malej rozlohe) kopu nádherných jaskýň. Každá je niečím iná a výnimočná. Napríklad Domica je najdlhšia a najznámejšia jaskyňa Slovenského krasu. Spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvára veľký jaskynný komplex, ktorý je dlhý takmer 25 kilometrov. Demänovská jaskyňa slobody je zase najnavštevovanejšou jaskyňou na Slovensku. V Demänovskej ľadovej jaskyni sa zase celoročne udrží ľad. Ochtinská aragonitová jaskyňa je jednou z troch aragonitových jaskýň na svete, zapísané je i do zoznamu UNESCO. Praktický zoznam sprístupnených jaskýň na Slovensku nájdete na tejto stránke.

Návšteva jednej zo slovenských jaskýň poteší dospelých i detí

Tvorivé dielne

V Banskej Štiavnici vznikol koncept tvorivých dielní Terra Permonia, inšpirovaný holandským know-how. Je to miesto oddychu, zábavy i poznávania. Deti sa učia pracovať s rôznymi nástrojmi – farbia, pília, vŕtajú alebo orezávajú. Pozrieť sa môžu aj do špeciálnych miestností ako Fosforovňa alebo Mašinkáreň. Viac informácií o tvorivých dielňach nájdete na tejto stránke. Návštevu môžete spojiť s prechádzkou po historickom centre, návštevou Banského múzea alebo výletom na Sitno.

Aquapark

Vyblázniť sa v teplej vode, voziť sa na tobogánoch do aleluja, skákať vo vlnách alebo sa naučiť plávať bez rukávnikov a byť na na letnej dovolenke frajer? Toto všetko môžete zažiť pri návšteve niektorého zo slovenských aquaparkov. Ponuka zábavných aktivít a tobogánov je dnes naozaj obrovská, sú celoročne otvorené a majú bohatý animačný program. Ak máte väčšie deti, môžete si zbehnúť oddýchnuť do spa, ktoré nájdete v areáli každého aquaparku. Určite by ste mali zažiť:

Rodinné korčuľovanie na ľade

Ťažko odhadnúť, aké bude počasie, ale možno bude počas prázdnin ešte kraľovať zima. Ak áno, nie je nič krajšie ako zobrať korčule, termosku s kakaom, pár sušienok a vyraziť na ľad. Môžete vaše deti učiť korčuľovať, hrať hokej alebo si robiť preteky v rýchlokorčuľovaní. A ak už vďaka počasiu nebude zamrznuté žiadne jazero vo vašom okolí, poobzerajte sa vo vašom okolí po umelom klzisku.

Rodinné korčuľovanie ideálne na trávenie spoločného voľného času

Venčenie psíkov v miestnom útulku

Toto je aktivita, ktorá vás nebude stáť ani euro a predsa je plná radosti a zážitkov. V každom väčšom meste je dnes útulok, v ktorom na nový domov čaká kopa veselých chlpáčov. Dobrovoľníci, ktorí v ňom pracujú, sa určite potešia, keď ich prídete vyvenčiť. Radi vám nájdu psíka vhodnej veľkosti a temperamentu – adekvátne vašim skúsenostiam – a môžete vyraziť. Vaše deti budú nadšené, rovnako i havkáči, ktorí sa konečne prebehnú mimo koterca. Do útulku tiež môžete priniesť nejaké granuly, psie dobrôtky alebo staré deti a uteráky. V útulkoch sa takéto veci vždy zídu. Zoznam útulkov nájdete na tejto stránke.

Venčenie psíkov, aktivita, ktorá je pre deti plná radosti a zážitkov

Poriadna rodinná dovolenka

Vybavili ste si v práci voľno na pár dní (alebo dokonca celý týždeň) a plánujete si s deťmi užiť parádnu dovolenku? Na Slovensku môžete vyraziť na hory do Tatier, k aquaparkom alebo do Banskej Štiavnice. Mnohé hotely a penzióny ponúkajú bohatý detský animačný program i wellness pre zregenerovanie rodičov. Okrem oddychu ale môže absolvovať i množstvo výletov po okolí. S výberom toho najlepšieho ubytovania vám radi pomôžeme, pokojne nás kontaktujte. Vyberáme ale pár najzaujímavejších:

Hotel Grand v Jasnej, ideálny na strávenie rodinnej dovolenky

Páči sa vám tento článok? Môžete ho zdieľať s priateľmi.

Ďaľšie blogy v kategórii Pobyty

15 najlepších miest na Slovensku, kam na dovolenku

15 najlepších miest na Slovensku, kam na dovolenku

Margaréta Koklesová 23. 06. 2023 Pobyty Dovolenka na Slovensku môže mať kopec podôb. Objavovanie histórie, prekonávanie hôr, návštevy mesta alebo kúpeľov, či zbieranie zážitkov so zvieratkami. Malebná krajina, ktorá je na každom kroku iná, vám dokáže ponúknuť...
Kam na dovolenku s bábätkom

Kam na dovolenku s bábätkom

Margaréta Koklesová 11. 03. 2022 Pobyty, Vysoké Tatry, Nízke Tatry Dovolenka s deťmi je nevyčerpateľná téma, v ktorej sa veľmi jasne tvoria dva tábory – rodiny, ktoré s deťmi v pohode cestujú po celom svete a rodiny, ktoré sa rozhodnú počkať a prvé roky...